Linkovi

Lagard: Potrebna agresivna akcija


Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard

Izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, apelovala je na evropske vlade da preduzmu agresivnu akciju u cilju rešenja dužničke krize na tom kontinentu.

Lagard je danas izjavila da bi 17 zemalja korisnica eura trebalo da povećaju obim svog fonda finansijske pomoći, da smanje već niske kamatne stope i usvoje političke mere za pospešenje ekonomskog rasta.

Ona je ukazala da bi tekući privremeni fond finansijske pomoći u vrednosti od 570 milijardi dolara mogao da bude dodat planiranom permanentnom fondu za spasavanje u vrednosti od 650 milijardi dolara koji treba da stupi na snagu u julu, što evropski lideri inače nisu nameravali da učine.

Kristin Lagard je ukazala da bi ti dodatni fondovi mogli da pomognu u pokriću budućih dužničkih problema i van finansijske pomoći već obezbedjene za Grčku, Irsku i Portugal.
Izvršna direktora MMF-a je navela da njena agencija sa sedištem u Vašingtonu ove godine očekuje sporiji ekonomski rast širom i dodala da će specifična predvidjanja biti objavljena sutra.

Ona je ukazala da čak i najmoćnije ekonomije sveta ove godine mogu da očekuju sporiji rast, dok će slabije ekonomije biti pogodjene daleko teže. Kristin Lagard je zaključila da su evropski i svetski lideri suočeni sa „odlučujućim momentom“ u suočavanju sa ekonomskim problemima. Ona je ukazala da se ne radi „o spasavanju neke pojedine zemlje niti regije“ već „spasavanju sveta od drastičnog ekonomskog pada.“

XS
SM
MD
LG