Linkovi

Sirija odbacila poziv Arapske lige


Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi (levo) ikatarski ministar inostranih poslova Hamad bin Jasim al-Tani, tokom sastanka Arapske lige u Kairu
Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi (levo) ikatarski ministar inostranih poslova Hamad bin Jasim al-Tani, tokom sastanka Arapske lige u Kairu

Sirijska vlada odbacila je plan Arapske lige da predsednik Bašar al-Asad preda vlast svom zameniku, optužujući Ligu za pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Sirije.

Sirijska državna televizija navela je danas izjave državnih zvaničnika koji su odbacili preloženu inicijativu kao „flagrantno mešanje“.

Dan ranije, ministri inostranih poslova Arapske lige pozvali su sirijsku vladu da u roku od dve nedelje započne nacionalni dijalog sa opozicijom i da u roku od dva meseca formira novu vladu, što bi bio uvod u održavanje prevremenih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Katarski ministar inostranih poslova Hamad bin Jasim al-Tani, koji istovremeno ima i funkciju premijera, rekao je da Arapska liga namerava da tu inicijativu pokrene i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i zatraži podršku tog tela.

U međuvremenu, saudijski ministar inostranih poslova, princ Saud al-Faisal, objavio je da njegova zemlja povlači svoje posmatrače iz Sirije. On je rekao da je ta odluka doneta i znak protesta zbog, kako je rekao, propusta Sirije da sprovede u delo raniji plan Arapske lige za zaustavljanje brutalne represije prema učesnicima desetomesečnog ustanka opozicije.

Ministri inostranih poslova Evropske unije danas su usvojili novi paket sankcija protiv Asadove vlade, posebno prema 22 osobe i 8 kompanija. Pored tih sankcija Evropska unija sprovodi i embargo na prodaju oružja Siriji.

XS
SM
MD
LG