Linkovi

Obama večeras o stanju nacije


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama će u večerašnjem govoru o stanju nacije predstaviti novi ekonomski plan, fokusirajući se na ključno pitanje uoči neizvesnih predsedničkih izbora u novembru ove godine. Obamino obraćanje na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa će uživo, na televiziji, pratiti i američka javnost zabrinuta zbog usporenog ekonomskog oporavka. U video snimku objavljenom uoči govora, Obama je rekao da će predstaviti svoju viziju ekonomije, "sagrađene da traje", uključujući i nove predloge za sektor proizvodnje, čiste izvore energije i obrazovanje. Svi predlozi, istakao je predsednik, biće od koristi za srednju klasu. Američki predsednik će istaći i razlike između njega i opozicionih republikanaca, kao i razloge zbog kojih zaslužuje drugi termin u Beloj kući. Predsednik je kazao da se Sjedinjene Države suočavaju sa dva izuzetno različita ekonomska pravca- jedan koji vodi prema manjem broju prilika i manjoj otvorenosti, a drugi prema ekonomiji koja daje rezultate za sve, a ne samo za bogate.

Privreda će biti u centru pažnje, dok predsednik Obama bude govorio pred članovima oba doma američkog Kongresa. Stopa nezaposlenosti opada, ali ne brzinom kojoj se predsednik Obama nadao. Ta činjenica ugrožava njegove reizborne šanse. Međutim, popularnost Kongresa je na izuzetno niskom nivou. Prema anketama, rekordnih više od 80 odsto Amerikanca ne odobrava rad Kongresa.

U govorima održanim tokom nedavne turneje u više američkih država, predsednik Obama je posebno naglašavao neaktivnost Kongresa. U snimljenoj video poruci, objavljenoj u subotu, Obama je izneo, kako je rekao, nacrt svog privrednog plana. Taj nacrt zasniva se na govoru koji je prošle godine održao u gradiću Osavatomiju, u Kanzasu, kada je ukazivao na značaj srednje klase, kao i na važnost ostvarivanja jednakih uslova za sve.

„U Osavatomiju sam govorio o sadašnjem presudnom trenutku za američku srednju klasu i sve one koji žele da se uzdignu do srednje klase. Jer, pred nama su dva puta. Jedan vodi ka većoj nepravdi i smanjenim šansama, dok drugi pravac, za koji moramo da se borimo, podrazumeva razvoj privrede za dobrobit svih, a ne samo za bogataše.“

Predsednikova najnovija poruka ne sadrži oštre ocene kakve inače iznosi o tekućoj političkoj klimi.

„Biće potreban duži rok za rešavanje teškoća koje su gomilane decenijama. Američki narod to dobro zna, ali ne razume zašto lideri ne preduzimaju akcije. Dojadilo im je da vide kako njihovi izabrani predstavnici stavljaju stranačke interese ispred interesa zemlje, a lični interes ispred interesa budućih generacija.“

Predsednik Obama je najavio nove predloge za podsticanje domaće industrijske proizvodnje i razvoj alternativnih izvora energije, kao i za unapređivanje obrazovanja i obuke Amerikanaca. U večerašnjem govoru o stanju nacije, Obama će takođe navesti uspehe svoje administracije, kao što su reforma sistema zdrastvene zaštite, pooštravanje regulativa za finansijske institucije, vojno povlačenje iz Iraka, stvaranje uslova za odlazak iz Avganistana, kao i likvidaciju Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG