Linkovi

Nastavlja se potraga za žrtvama


Italijanski ronioci pripremaju se za nastavak potrage za žrtvama u delimično potopljenom brodu Kosta Konkordija

Italijanski ronioci obnovili su danas potragu za najmanje 21 osobom nestalom u havariji italijanskog plovećeg hotela kraj severozapadne italijanske obale.

Funkcioneri kažu da su nastavili potragu pošto su je juče obustavili zbog zabrinutosti da bi prevrnuti brod Kosta Konkordija mogao da sklizne sa sadašnjeg mesta u dublju vodu.

Uznemireni rođaci održavaju sve slabiju nadu da će tragači pronaći još neku živu osobu u utrobi broda koji se prošle nedelje nasukao i prevrnuo na bok.

Do sada je potvrđeno da je 11 ljudi poginulo. Italijanske vlasti juče su identifikovale još dve od pronađenih žrtava kao francuske državljane.

Ronioci kažu da su uslovi traganja veoma teški i opasni u delimično potopljenom brodu od 114 hiljada tona, a funkcioneri dodaju da bi promena vremena mogla da utiče na te operacije. Uzburkano more takođe izaziva zabrinutost zbog moguće ekološke katastrofe ako bi došlo do isticanja goriva iz brodskih rezervoara.

Zapovednik broda Frančesko Sketino je u kućnom pritvoru, pod sumnjim da je kriv za ubistva iz nehata i napuštanje broda pre nego što su svi putnici bili evakuisani. Jedan od italijanskih tužilaca rekao je da funkcioneri žele da se Sketino vrati u zatvor kako bi se „izbelga situacija u kojoj bi mogao da pobegne od odgovornosti“.

Kompanija vlasnik broda saopštila je da je Sketino usmerio brod previše blizu obali i da je u vanrednoj situaciji donosio odluke koje nisu bile u skladu sa procedurama kompanije, za koje kažu da se zasnivaju na međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG