Linkovi

Ponovo obustavljena potraga za žrtvama


Kapetan broda Kosta Konkordija, Frančesko Sketino, stavljen je u kućni pritvor
Kapetan broda Kosta Konkordija, Frančesko Sketino, stavljen je u kućni pritvor

Očajanje raste među rođacima nestalih u havariji italijanskog plovećeg hotela koji se nasukao i prevrnuo kraj severozapadne italijanske obale.

Spasioci su ponovo obustavili pretraživanje unutrašnjosti broda Kosta Konkordija pošto se brod iznova pomerio. Ronioci koji su pretraživali potopljene delove broda opisuju veoma teške uslove, posebno lošu vidljivost.

Zvaničnici kažu da je najmanje 11 ljudi poginulo a 20 nestalo kada je brod u petak noću udario u stene i prevrnuo se na bok. Mnogi od rođaka nestalih, koji su se okupili u gradiću Porto Santo Stefano, nadajući se da će čuti da su njihovi dragi pronađeni, počeli su da gube strpljenje.

Sestra članice posade Koste Konkordije, Madlen Soria Molina, rekla je novinarima da bi učinila sve da je pronađe, ali da vreme ističe.

Kompanija vlasnik broda za nesreću okrivljuje kapetana Frančeska Sketina, koji je stavljen u kućni pritvor. Njemu preti optužnica za ubistva iz nehata i za napuštanje broda pre nego što su svi putnici evakuisani.

Tokom današnje konferencije za novinare njegov advokat Bruno Leporati ga je branio, rekavši da njegov klijent „nikada nije napustio mesto nesreće“. Leporati je takođe rekao da je Sketino, nasuprot izveštajima u italijanskim medijima, „duboko potresen“ tom nesrećom.

Medjutim, u utorak je objavljen audio snimak gnevne rasprave italijanske Obalske straže i kapetana prevrnutog broda, koji otkriva da je kapetan odbio naredjenje da se vrati na brod.

Vratite se na brod! Neka se neko vrati na brod da koordiniše evakuaciju", vikao je Gregori Defalko, predstavnik lučkih vlasti Livorna.

Ja to trenutno radim”, odgovorio je kapetan, na šta je Defalko uzviknuo: “Naredjujem vam, kapetane! Morate da pošaljete nekog na brod.”

Sketino kaže da je koordinisao evakuaciju sa čamca za spasavanje. Kapetan Obalske straže upozorio je da će Sketino “da plati” zbog svojih postupaka.

U utorak je Sketino pušten iz zatvora i stavljen u kućni pritvor. Suočen je sa optužbama za ubistvo iz nehata i napuštanje broda pre nego što su svi putnici bili spaseni.

“Ispitali smo kapetana Sketina, koji nam je dao svoju verziju činjenica. Potvrdio je da je on komandovao brodom u trenutku nesreće. Ali rekonstrukcija dogadjaja, kako ih je on predstavio, ne menja naše optužbe”, naveo je tužilac Frančesko Veruzio.

Obalska straža vrši istragu nesreće.

"Činjenica je da je brod naleteo na stenu. Ta stena je na nautičkim mapama i svi koji plove po ovom području znaju da tu postoji opasna stena, i to veoma blizu kursa, na 150 metara, tako da to znamo. Zato preduzimamo istragu kako bismo utvrdili zašto je kapetan dozvolio da se brod toliko približi i udari u stenu”, kaže Kozimo Nikastro, komandant Obalske straže.

Vlasnici broda kažu da je kapetan usmerio brod suviše blizu obale, i donosio odluke za vreme nesreće koje nisu poštovale proceduru te kompanije, koja je, prema njihovim rečima, zasnovana na medjunarodnim standardima.


XS
SM
MD
LG