Linkovi

Nastavljena potraga za žrtvama brodoloma


Luksuzni ploveći hotel Kosta Konkordija leži oslonjen na stene kraj malog italijanskog ostrva u Tirenskom moru
Luksuzni ploveći hotel Kosta Konkordija leži oslonjen na stene kraj malog italijanskog ostrva u Tirenskom moru

Italijanski spasioci su obnovili traganje za preživelima u olupini luksuznog broda „Kosta Konkordija“, koji je naleteo na stenje i prevrnuo se na bok nedaleko od severne italijanske obale.

Traganje je nastavljeno danas popodne, nekoliko sati pošto je ogromni brod za krstarenje usled lošeg vremena skliznuo sa stenja, tako da su spasioci morali da ga napuste.

Poznato je da je šest ljudi poginulo, dok se najmanje 14 vode kao nestali u nesreći za koju brodovlasnici okrivljuju kapetana. Na brodu koji se nasukao i prevrnuo na bok u petak uveče, bilo je više od četiri hiljade putnika i članova posade.

Preživeli opisuju haotično i zastrašujuće spasavanje. Pojedini tvrde da ništa nije bilo organizovano, tako da su neki od putnika skočili u more i plivali do obale.

U međuvremenu, u Đenovi, predstavnik vlasnika Koste Kročijera, izjavio je da je kapetan broda skrenuo na „nedozvoljen i neproveren“ kurs pre nego što se nasukao. Isti predstavnik je objasnio da se kapetan previše približio obali i počeo da donosi odluke protivne međunarodnim standardima.

Kapetan broda Frančesko Ščetino je u pritvoru, a tužioci kažu da bi mogao da bude optužen za višestruko ubistvo i napuštanje broda pre evakuacije svih putnika.

XS
SM
MD
LG