Linkovi

Kina smanjila izvoz


Gradilište u Pekingu
Gradilište u Pekingu

Još jedan znak usporavanja globalne ekonomije: kineski izvoz je u decembru dostigao najniži nivo posle više od dve godine, dok je uvoz rastao sporije nego što se očekivalo.

Prodaja kineske robe u inostranstvu je bila jedan od najvećih pokretača fenomenalnog kineskog rasta. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je rast izvoza već dostigao maksimum. Stručnjak za investicije iz firme „JU BI ES velt menadžment“, Pju Jonghao, kaže da ekonomska neizvesnost smanjuje potražnju širom sveta.

Izvoz naravno zavisi od spoljnog okruženja. Očekujem da će ostati slab i usporen. Ali u pogledu domaće potrošnje ili proizvodnih faktora i inflacionih brojki, trebalo bi da dođe do pozitivnog kretanja.“

Ekonomisti kažu da bi povećanje vrednostii kineske valute moglo da podstakne domaću potrošnju, ali bi isto tako moglo da šteti izvozu, jer bi kineska roba bila skuplja. Pju kaže da bi usporen rast izvoza mogao da potvrdi argumente Kineske centralne banke, koja se protivi bržoj revaluaciji juana.

„Ove godine, izvozne cifre će biti veliki izazov, posebno imam u vidu evropsku stranu. Zbog toga mislim da Kina neće biti naročito raspoložena za povećanje vrednosti svoje valute.“

U Sjedinjenim Državama, insistira se na povećanju izvoza. Najveća poslovna federacija u Sjedinjenim Državama, proteklih dana je zatražila od Kongresa da proširi sporazume o slobodnoj trgovini sa ekonomijama u usponu od Brazila do Indonezije. Predsednik Američke trgovinske komore je Tomas Donahju.

95 odsto ljudi želi da proda nešto onima koji žive van Sjedinjenih Država. Hajdemo tamo da ubedimo više tih mušterija i potrošača da kupe nešto američko.“

Poruka je možda ispravna. Američki izvoz u Kinu je dostigao najviši nivo posle više od godine. Ipak, novoobjavljeni podaci pričaju drugačiju priču. Uprkos padu uvoza potrošne robe, američki Sekretarijat za trgovinu kaže da se američki trgovinski deficit u novembru povećao za više od 10 odsto, jer su Amerikanci skuplje plaćali sirovu naftu i automobile.

XS
SM
MD
LG