Linkovi

Romni pobedio u Nju Hempširu


Mit Romni sa biračima u Nju Hempširu
Mit Romni sa biračima u Nju Hempširu

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni pobedio je na republikanskim primarnim izborima u Nju Hempširu, državi na severoistoku SAD. Mit Romni je osvojio 39 odsto glasova, teksaškom kongresmenu je Ronu Polu je za drugo mesto bilo dovoljno 23 odsto, dok je bivši ambasador u Kini Džon Hantsmen na trećem mestu. Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič i bivši senator Rik Santorum, prakitčno dele četvrtu poziciju sa nešto manje od 10 odsto glasova.

Mit Romni je prvi republikanac posle više od 30 godina koji je odneo pobedu i na stranačkim skupovima u Ajovi i na primarnim izborima u Nju Hempširu u oštroj konkurenciji. Zahvaljujući tim pobedama, on je već okrenut ka opštim izborima, kada će se republikanski kandidat suočiti sa predsednikom Barakom Obamom.

"Naš dug je preveliki, a mogućnosti na raspolaganju su premale. A ovaj predsednik se budi svako jutro, pogleda šta se dešava širom Amerike i ponosno objavi ‘moglo bi da bude gore’. Moglo bi da bude gore? Tako ne razmišlja jedan Amerikanac", rekao je Romni.

Romni je odavno bio favorit u Nju Hempširu, gde poseduje kuću, a bio je guverner susedne države Masačusetsa. Primarni izbori će se nastaviti širom zemlje u narednih nekoliko meseci, posle čega slede novembarski opšti izbori.

Politički istoričar Alan Likman smatra da će Romni nastaviti da koristi razdor medju svojim konzervativnim rivalima.

"Mislim da je razlog što se Romni toliko približio osvajanju nominacije to što konzervativna baza nema uspešnog kandidata. Imali su šest kandidata i svi oni su doživeli krah", istakao je Likman.

Drugo mesto je zauzeo kongresmen Ron Pol iz Teksasa, koji je ostavio dobar utisak na birače u državi čiji je moto “Živeti slobodno ili umreti”. On se zalaže za manje poreze, lične slobode i povlačenje vojnih trupa rasporedjenih po svetu.

"Dovoljno smo upućivali decu i novac širom sveta, dovoljno smo bili svetski policajac. Vreme je da vratimo vojnike kući", poručuje Ron Pol.

Na trećem mestu je bivši guverner Jute Džon Hantsman, koji je nastupio na 170 skupova u toj državi, upoznajući se sa stanovnicima Nju Hempšira.

Tokom dana, birači su glasali na biračkom mestu u Mančesteru u kojem je tradicionalno najveći odziv u toj državi. Ovi mladi glasači odlučili su se za Pola.

"Glasam za Rona Pola! Dopadaju mi se njegove ideje i sve što je rekao”, kaže Sara Frimen, nezavisni birač.

"Ako pobedi na stranačkim izborima, imaće podršku i biće to velika bitka izmedju njega i Obame", smatra Kejtlin Burkju, koja glasa prvi put.

Dok su neki birači do poslednjeg trenutka bili neopredeljeni, Džonatan Vajmen je sve vreme znao da je Mit Romni – njegov kandidat.

"Ubedljiva pobeda ovde bi mu mnogo značila posle pobede u Ajovi, na putu ka južnim državama, gde verovatno neće proći tako dobro kao na nekim drugim primarnim izborima", kaže republikanac Vajmen.

A to je sledeća destinacija ove trke – Južna Karolina. Mnogi politički analitičari kažu da će Romni, ukoliko tamo pobedi, dobiti previše snažan zamah da bi bilo koji drugi kandidat mogao da ga pobedi. A to znači da će neminovno osvojiti republikansku nominaciju u avgustu.

Čak i pre primarnih izbora u Nju Hempširu, ankete među biračima u Južnoj Karolini su pokazale da Romni vodi i u toj državi. Jedna od anketa pokazuje da 27 odsto birača kaže da će podržati Romnija, u odnosu na 23 odsto za Njuta Gingriča i 18 odsto koji kažu da će se opredeliti za Rona Pola. List "Njujork tajms" predviđa da će Romni u Južnoj Karolini biti prvi - sa 32 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG