Linkovi

Nigerija: Štrajk zbog cena goriva


Protesti u Nigeriji zbog ukidanja subvencija za gorivo

Zategnutost se danas povećava u velikim gradovima širom Nigerije, u kojima desetine hiljada ljudi protestuju zbog naglog poskupljenja goriva, što je dovelo do sukoba sa policijom u kojima su poginule najmanje tri osobe.

Očevici kažu da je policajac ubio jednog demonstranta u glavnom trgovačkom centru Lagosu. Dve osobe su ubijene u mestu Kano. Pripadnici specijalne policije u Lagosu su u raznim delovima grada posmatrali kako demonstranti blokiraju ulice, pale automobilske gume i skandiraju parole protiv politike predsednika Gudlaka Džonatana.

„Kako sada stoje stvari, oni misle da smo mi ludi, ali to nije tačno. Mi smo odgovorni Nigerijci i govorimo ono što mislimo, a to je da moraju da smanje cenu goriva.“

Hiljade Nigerijaca su danas počele štrajk širom zemlje u znak protesta zbog prošlonedeljne odluke vlade da potrošačima ukine popularne subvencije. Cene goriva su udvostručene za jedan dan na oko 88 centera za litar. Demonstracije su dovele do praktične paralize velikih gradova, uključujući prestonicu Abudžu.

Ovo takozvano ukidanje subvencija – kojih pre svega nije ni bilo – izazvalo je specifični incident koji će nas navesti da se pozabavimo pitanjima koja su godinama u Nigeriji bila zanemarivana“, kaže jedan od stanovnika Abudže.

Glavni sindikati u zemlji su pozvali na štrajkove da bi izvršili pritisak na vladu da vrati subvencije. Savetnik predsednika Gudlaka Džonatana međutim tvrdi da će ukidanje subvencija u dugoročnom smislu biti korisno za građane. Vlada obećava da će osam uštedjenih milijardi dolara investirati u infrastrukturu u zemlji i socijalne programe.

XS
SM
MD
LG