Linkovi

Amerikanac osuđen na smrt u Iranu


Iranski sud osudio je Amerikanca iranskog porekla Amira Mirzu Hekmatija na smrt zbog navodne saradnje sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom

Sud u Iranu osudio je jednog Amerikanca na smrt pod optužbom da je špijunirao za američku Centralnu obaveštajnu agenciju – CIA.

Poluzvanična iranska novinska agencija Fars saopštila je danas da je Amir Mirzai Hekmati proglašen krivim za povezanost sa pomenutom agencijom i za saradnju sa, kako je navedeno, „jednom neprijateljskom zemljom“.

Američki državni sekretarijat je ranije zahtevao Hekmatijevo oslobađanje rekavši da su optužbe protiv njega lažne i da Iran ima istoriju zadržavanja „nevinih stranaca iz političkih razloga“.

Iranska državna televizija je u decembru emitovala snimak čoveka identifikovanog kao Hekmati koji je na farsi i engleskom jeziku izneo navodno priznanje.

U pomenutom snimku Hekmati je rekao da je prošao kroz specijalnu obuku i da je služio u američkim bazama u Iraku i Avganistanu pre nego što je dobio zadatak da se infiltrira u iransko ministarstvo za obaveštajne delatnosti.

Prema izveštaju iranske novinske agencije Hekmati je uhapšen u avgustu ili septembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG