Linkovi

Program "Bajkšer" u Vašingtonu


Iznajmljivanje bicikala u okviru programa Bajkšer veoma je jednostavno

U nastojanju da smanje saobraćajne gužve i zagađenje vazduha mnoge zapadne zemlje podstiču svoje građane da se biciklima voze na posao. U Vašingtonu i nekim bližim predgrađima lokalne vlasti uvele su program za jednostavno iznajmljivanje bicikala nazvan Bajkšer.

Iznajmljivanje je veoma jednostavno – ubacite kreditnu karticu u mašinu i odaberete jednokratnu ili višekratnu upotrebu. Mašina odštampa račun i šifru za otključavanje bicikla. Kada se šifra ukuca u digitalnu bravu zeleno svetlo pokaže da je bicikl slobodan.

Godišnji pretplatnici dobijaju plastični ključ koji se ubacuje direktno u elektronsku bravu. Vraćanje bicikla je još jednostavnije – na bilo kom parkiralištu jednostavno se ugura u slobodno ležište. Program je započet septembra 2010. godine i sada već u Vašingtonu i susednom Arlingtonu postoje 134 stanice sa 1100 bicikala.

Obožavam to. Svakoga dana vozim ga do škole“, kaže jedna korisnica programa

„Ima i ugrađena svetla“, kaže Kris Holben.

Direktor programa Vašington kapital Bajkšer, Kris Holben, kaže da bicikli mogu da se iznajme na jedan dan, 3 dana, mesečno ili godišnje i da broj godišnjih pretplatnika raste.

Imamo oko 20 hiljada godišnjih članova koji mogu da uzmu bicikl kad hoće, kao i oko 90 hiljada posetilaca – uglavnom turista“, kaže Holben.

Prošle godine bicikli su korišćeni ukupno milion puta. Holben kaže da su ankete pokazale da bi 5 odsto korisnika koristilo automobil da nemaju bicikle na raspolaganju, što se pretvara u oko 50 hiljada vožnji kolima. U zemljama u razvoju mnogi smatraju bicikle za prevozno sredstvo siromašnih, a je auto simbol statusa. Holben kaže da bi aktivisti trebalo da se suprotstavljaju tome.

„Mislim da je važno imati šampione, na visokom političkom ili društvenom položaju, koji bi promovisali biciklizam radi zdravlja i radi smanjenja vožnji automobilom. Ali potrebne su i bezbednije staze koje bi vlade i opštine trebalo da obezbede samo za bicikliste“, kaže on.

Još dva vašingtonska predgrađa – Montgomeri i Aleksandrija – odlučili su da se priključe programu Bajkšer, koji bi do kraja ove godine trebalo da naraste na 288 stanica i 2800 bicikala.

XS
SM
MD
LG