Linkovi

Uticaj primarnih izbora u SAD


Glasanje na primarnim izborima u SAD

Politički proces biranja predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Državama je dug i naredna etapa su primarni izbori u Nju Hempširu, državi na severoistoku zemlje. Prvi redovni primarni izložbi u Nju Hempširu se održavaju sutra, posle stranačkih skupova u Ajovi 3. januara. Kako primarni izbori utiču na završni duel Demokratske i Republikanske partije u novembru?

Država Nju Hempšir je mala i po površini i po broju stanovnika, ali izbori u toj državi privlače pažnju cele zemlje. A rezultati imaju odjek sve do Bele kuće. U većini država, samo birači registrovani u političkoj stranci mogu da glasaju za kandidate svoje stranke. Medjutim, u nekim državama, kao što je Nju Hempšir, mogu da učestvuju i birači koji nisu registrovani u stranci, objašnjava Kendis Nelson, ekspert za izbore.

„Svrha sezone primarnih izbora je da se kandidatima omogući da se predstave biračima, a biračima da upoznaju kandidate i razmišljaju o njima tokom naredna tri - četiri meseca.“

Kandidati uvek vode kampanju putem ličnog kontakata sa biračima, što politički stručnjaci nazivaju prodajnom politikom. Oni putuju od grada do grada, rukuju se sa ljudima, nastupaju na skupovima i koriste sva druga sredstva da uspostave kontakt sa izbornim telom. Kandidati koriste te kontakte da bi proverili svoje stavove među biračima, kaže politikolog sa Državnog univerziteta Ajove Stefan Šmit.

To je kao pozornica ili kongresni centar u koji kandidati dolaze i pokušavaju da prodaju svoju robu. Mi im to dozvolimo, a oni koji su dobri prodavci nastavljaju trku.“

Kandidati su prodavci, a birači kupci. Ljudi koji idu na političke događaje kao što su predizborni skupovi, ne samo da žele da se rukuju, nego priželjkuju da se neko osvrne na njihove strepnje, kaže politički izveštač „Asošijeted presa“, Fil Eliot.

„Oni idu na te skupove. Ispune kafiće. Čekaju satima da se upoznaju sa kandidatima i postavljaju im ozbiljna i suštinska pitanja.“

Uobičajeni period od tri – četiri meseca u kojem se održavaju primarni izbori i stranački skupovi po državama, na novijim predsedničkim izborima se sve više skraćuje, jer države organizuju glasanje sve ranije i ranije, u nadi da će da privuku veću pažnju i steknu veću moć u izboru partijskog predsedničkog pretendenta. Neki predlažu da sve države istog dana organizuju primarne izbore i stranačke skupove, kaže Mark Roum, politikolog na Univerzitetu u Džordžtaunu.

Glavna prednost nacionalnih primarnih izbora bi bilo to što bi glasači, odnosno glasovi pojedinaca širom zemlje, bili brojani ravnopravno u odnosu na izbor predsedničkih kandidata. To bi bila dobra strana. Loša strana je to što bi se time dala posebna prednost kandidatima koji su prikupili najviše novca za kampanju i imaju najveću popularnost na početku trke.“

Na primarnim izborima i stranačkim skupovima, glas za predsedničkog kandidata je zapravo glas za delegate tog kandidata na nacionalnoj stranačkoj konvenciji, koja se održava oko dva meseca pre završnih izbora. Kandidat sa najvećim brojem delegatskih glasova, postaje predsednički kandidat svoje stranke na novembarskim izborima 2012, koji vode ka Beloj kući.

XS
SM
MD
LG