Linkovi

Ukinute subvencije za etanol


Ukinute subvencije za etanol

Za porast cena hrane proteklih nekoliko godina mnogi okrivljuju industriju biogoriva etanola, koja je u tom periodu potrošila četvrtinu proizvodnje kukuruza u zemlji. Iako su krajem 2011. ukinute subvencije toj industriji u godišnjem iznosu od 6 milijardi dolara stručnjaci ipak kažu da to neće dovesti do smanjenja cena u prehrambenoj industriji.

Herford rinjuabl enerdži, u Teksasu, jedna je od 200 fabrika u Americi koje proizvode etanol od kukuruza. Njen direktor Rigan Hauel nekada je vodio naftnu rafineriju.

„Iskreno, nisam pratio cene kukuruza dok nisam došao ovde“, kaže Hauel.

Kao sastojak koji se u Americi dodaje benzinu u količini od 10 odsto etanol je jedan od nekoliko faktora koji povećavaju cenu hrane, kaže ekonomista sa univerziteta Pardju, Vali Tajner.

Etanol je doprineo poskupljenju kukuruza, ali i svih drugih poljoprivrednih proizvoda jer su svi oni povezani“, kaže Tajner.

A to znači i poskupljenje mesa i mlečnih proizvoda jer je poskupela i cena stočne hrane. Udarac su najviše osetile zemlje u razvoju koje zavise od uvozne hrane. Nastojeći da smanji državni dug i budžet, američki Kongres je prošle godine ukinuo subvencije industriji etanola od 6 milijardi dolara.

„One su ukinute, a za to je veoma zaslužna industrija etanola“.

Predsednik Udruženja za obnovljiva goriva, Bob Dajnin, kaže da se industrija nije protivila tome jer je stala na svoje noge.

Nismo želeli da zauvek zavisimo od poreskih obveznika i drago mi je da smo došli do te tačke i da sada možemo sami“, kaže Dajnin.

Ali stručnjaci kažu da industriju nisu dovele do toga subvencije već zakon donet 2007. u cilju povećanja domaće proizvodnje obnovljivih goriva, uključujući etanol, koji obavezuje proizvođače benzina da ga mešaju sa obnovljivim gorivima. Rigan Hauel dodaje da je etanol zapravo bio jedina opcija.

„Zakon nas obavezuje da proizvodimo etanol koji je za sada jedino obnovljivo gorivo na tržištu“, kaže Hauel.

Ove godine proizvođači benzina moraće da iskoriste 50 milijardi litara etanola, na šta će otići više od četvrtine proizvodnje kukuruza u Americi, kaže Vali Tajner.

„Cene hrane neće se znatnije promeniti zbog ukidanja subvencija jer na današnju politiku snažno utiče zakon o obnovljivim gorivima“, kaže Tajner.

Neki zagovornici želeli bi da se taj zakon ublaži dok se zalihe kukuruza ne obnove i dok ne postanu manje osetljive na uticaj etanola. Ali kako su cene goriva visoke, mnogim rafinerijama će se i dalje isplatiti da dodaju etanol benzinu. Na cene hrane utiču mnogi drugi činioci, ali kako izgleda, konkurencija između hrane i goriva će se nastaviti.

XS
SM
MD
LG