Linkovi

Briga o kalorijama kontroliše težinu


Stručnjaci upozoravaju na epidemiju gojaznosti u SAD, ali i u svetu
Stručnjaci upozoravaju na epidemiju gojaznosti u SAD, ali i u svetu

Najnovija studija mogla bi da okonča neprestanu raspravu o najboljem načinu za održavanje ili smanjenje telesne težine na zdravom nivou. Istraživači su ustanovili da, iako postoji veliki broj elemenata za dobru ishranu, pažljivo ograničavanje unošenja kalorija je najvažniji deo za kontrolu nečije telesne težine.

Šezdeset odsto odraslih u Sjedinjenim Državama ima prekomernu težinu, dok je više od 30 odsto gojaznih. Ali nisu Amerikanci jedini koji se bore sa obimom svog struka. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je gojaznost dostigla proporcije globalne epidemije uz više od milijardu odraslih sa prekomernom težinom. Doktor Darijuš Mozafarijan proučavao je vezu izmedju načina ishrane i hroničnih oboljenja na univerzitetu Harvard.

„Potrebno nam je značajno podizanje nivoa pažnje i usmeravanje na naš način ishrane“.

Ali ljudi se trude da promene svoje navike u ishrani i smanje telesnu težinu kroz nebrojene vrste dijeta. Neke od njih preporučuju smanjenje količine ugljenih hidrata. Druge kažu da treba smanjiti unošenje masti, jesti više proteina ili manje proteina. Poruke mogu da budu zbunjujuće. Doktor Džordž Brej iz Penington biomedicinskog istraživačkog centra u Luizijani želeo je da ustanovi da li proteini utiču na dobijanje telesne težine.

„Ova studija dizajnirana je da bi ispitala uticaj različitih nivoa proteina u ukupnoj količini unetih kalorija.“

Dvadeset pet odraslih zdravih osoba učestvovalo je u studiji. Danijel Kun je jedan od njih. Njemu i ostalima ponudjeno je skoro hiljadu kalorija dnevno.

Jeo sam mnogo pravog putera, šlaga i stvari takve vrste koje inače ne uzimam“.

Svi učesnici pratili su dijetu sa niskim, umerenim i visokim novoom proteina. Rezultat je bio da su svi dobili na težini.

„Gomilanje masnih naslaga bilo je potpuno isto kod sva tri nivoa proteina. Ustanovili smo, medjutim, da su kalorije koje su unosili uticale na telesnu masnoću koju su sakupili.“

Ali oni koji su uzimali veće procente proteina dobili su više mišićne mase, dok su oni koji su uzimali nizak procenat proteina doživeli suprotno.

„Ako je nivo proteina koji unosite nizak, vi zapravo gubite telesnu masu iako jedete povećanu količinu kalorija.“

Doktor Brej rekao je svojim pacijentima da redovno kontrolišu telesnu težinu kako bi mogli u ranoj fazi da ustanove dodatnu težinu. Doktor Mozafarijan kaže da redovno održavanje težine nije samo u konzumiranju manjih količina.

„Ne moramo stalno da prolazimo kroz spisak onoga što treba izbegavati i da postanemo policija za hranu. To je većinom hrana čiju količinu bi inače trebalo da povećamo. To su voće, povrće, žitarice, riba, ulje od povrća i koštunjavo voće“.

Doktor Mozafarijan kaže da bi povećanje količine tih šest vrsta hrane na skoro svaki dan, moglo da smanji epidemiju gojaznosti i pomogne da se uspore epidemije hroničnih oboljenja povezanih sa tim. Studija o proteinima, kalorijama i povećanju težine objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG