Linkovi

Nasilje u Siriji ne jenjava


Demonstranti u jednom od predgrađa Damaska nose povređenog učesnika demonstracija,. Autentičnost snimka nije bilo moguće proveriti.

Navodi se da su pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga juče ubili još najmanje sedam učesnika protesta, dok Arapski parlament traži da se posmatrači lige odmah povuku iz zemlje.

Arapski parlament je naglasio da nasilje i dalje odnosi mnogo žrtava, među kojima su i deca. Četiri učesnika protesta su poginula kada su trupe predsednika Bašara al-Asada otvorile vatru u predgrađu Damaska Dariji. Borci za ljudska prava javljaju da je od prošlonedeljnog početka jednomesečne misije posmatrača, širom zemlje poginulo više od 150 ljudi. Sirijci su otvoreno počeli da postavljaju pitanje stvarnog razloga za misiju posmatrača.

„Ove posmatrače su uputile strane zemlje. To su one koje će da nanesu štetu arapskim zemljama. Irak je jedan od primera. Arapske zemlje to dobro znaju.“

Arapska liga bi do kraja nedelje trebalo da uputi još posmatrača. Damask je prošlog meseca pristao da posmatrači Arapske lige dođu u zemlju. Oni treba da provere da li se Sirija povinuje odredbama mirovnog plana Lige, koji predviđa povlačenje Asadovih vojnika i tenkova sa ulica i pregovore sa opozicijom.

Put za rešavanje ovog problema je uspostavljanje dijaloga, pokretanje razgovora, razgovora sa mladima i ja mislim da su razgovori efikasniji od misije Arapske lige“, smatra jedan stanovnik Damaska

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi, izjavio je da su snajperi i pucnjava iz vatrenog oružja u sirijskim gradovima i dalje opasni, bez obzira na prisustvo arapskih posmatrača. On je danas u Kairu zatražio momentalni prekid vatre u Siriji. Arapski parlament, koji sačinjava 88 predstavnika članica Arapske lige, saopštio je da posmatrači ne uspevaju da spreče pripadnike vladinih trupa da ubijaju civile, pa čak i decu.

Ujedinjene nacije procenjuju da je u Siriji, od početka gušenja protesta nadahnutih demokratskim Arapskim prolećem, poginulo više od pet hiljada ljudi. Asadova vlada tvrdi da su na čelu pobune naoružani teroristi.

XS
SM
MD
LG