Linkovi

Nove pogibije u Siriji


Pristalice sirijske vlade demonstrirale su juče u Homsu u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu
Pristalice sirijske vlade demonstrirale su juče u Homsu u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu

Aktivisti za ljudska prava kažu da su sirijske snage danas ubile najmanje 32 osobe, dok su posmatrači Arapske lige posetili nova područja proveravajući da li vlada sprovodi obećanje da će obustaviti nasilje nad disidentima.

Opozicioni sirijski Komitet za lokalnu koordinaciju kaže da se najveći broj pogibija dogodio kada su vojnici otvarali vatru na demonstrante na nekoliko lokacija.

Aktivisti i očevici kažu da su se stotine hiljada ljudi okupljale širom Sirije zahtevajući da predsednik Bašar al-Asad podnese ostavku.

U međuvremenu, državna novinska agencija SANA objavila je snimke demonstracija pristalica vlade u Damasku i Homsu, na kojima su učesnici mahali zastavama i pozivali na nacionalno jedinstvo.

Ista novinska agencija takođe kaže da je jedan tim posmatrača Arapske lige posetio delove grada Hame, uključujući posetu ranjenicima u jednoj bolnici.

SANA kaže da su drugi timovi posetili okolinu Damaska i područje Homs. U Siriji je sada oko 60 posmatrača Arapske lige.

Ranije danas Rusija je saopštila da je „zadovoljna“ početnim rezultatima misije posmatrača Arapske lige. Rusko ministarstvo inostranih poslova objavilo je saopštenje u kome kaže da se, na osnovu početnih izveštaja posmatrača, situacija u nemirnom gradu Homsu „izgleda smiruje“.

Sirija je povukla neke od tenkova iz Homsa i oslobodila oko 800 zatvorenika. Ali opozicioni lider Burhan Galiun rekao je da vlasti još drže više od sto hiljada ljudi, „od kojih su neki zatvoreni u kasarnama i na brodovima usidrenim kraj sirijske obale.“

Pod međunarodnim pritiskom i pretnjama arapskim sankcijama sirijske vlasti su pristale da dozvole dolazak posmatrača. Prema tom planu, vlada bi trebalo da omogući posmatračima slobodu kretanja osim posete osetljivim vojnim objektima.

XS
SM
MD
LG