Linkovi

Žrtve u Siriji uprkos prisustvu posmatrača


Amaterski snimak demonstranata u Hami koji beže od vatre sirijskih snaga bezbednosti

Borci za ljudska prava javljaju da su pripadnici sirijskih bezbednosnih snaga danas pobili 25 ljudi, dok posmatrači Arapske lige žurno obilaze zemlju da bi utvrdili da li se vlada drži obećanja da će prekinuti obračun sa učesnicima protesta.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da su pripadnici bezbednosnih snaga pucali na demonstrante u predgrađu Damaska Dumi i ubili najmanje četiri osobe.

Neki od meštana kažu da su posmatrači Arapske lige u to vreme bili u tom delu grada. Aktivisti javljaju da je u današnjem nasilju poginulo i šest ljudi u Hami.

U međuvremenu, vlada je saopštila da su se posmatrači Arapske lige „susreli sa brojnim stanovnicima“ nekih delova Damaska i Homsa, kao i na područjima Dare i Hame. Oko 60 posmatrača Arapske lige u Siriji proverava da li vlada poštuje obećanje da će prekinuti nasilje nad demonstrantima i osloboditi političke zatvorenike. Posmatrači su rekli da neće najaviti sve obilaske.

Borci za ljudska prava i organizacije su juče saopštili da su pripadnici vladinih snaga od ponedeljka, kada su posmatrači Arapske lige stigli u Siriju, pobili najmanje 39 osoba, od kojih šest u Hami. Pojedini stanovnici i aktivisti kažu da arapski posmatrači nisu ni odgovarajuće kvalifikovani ni nezavisni. Stanovnici teško oštećenog predgrađa Baba Amr u Homsu, nisu dozvolili posmatračima da dođu, jer su sa njima bili oficiri sirijske armije. Spor je rešen tek kada su oficiri otišli.

XS
SM
MD
LG