Linkovi

Posmatrači Arapske lige u Homsu


Sirijsko oklopno borbeno vozilo na jednoj od ulica u Homsu

Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da su snage bezbednosti ispaljivale suzavac na hiljade učesnika današnjih demonstracija u Homsu, koji su danas posetili posmatrači Arapske lige.

Sirijska roganizacija za ljudska prava kaže da je oko 70 hiljada ljudi pokušalo da se okupi u centru grada. Nije poznato da li su posmatrači Arapske lige još razgovarali sa regionalnim guvernerom kada se incident dogodio.

Šef delegacije, sudanski general Mustafa Dabi, je nakon sastanka kazao za Rojters da putuje u Damask, ali da će se sutra vratiti u Homs. Takođe je naveo da je prvi dan sastanaka u tom gradu bio veoma dobar i da su sve strane bile spremne na saradnju.

U Siriju je juče doputovalo 50 posmatrača i deset zvaničnika Arapske lige, koji će pratiti da li vlada poštuje obećanje da će povući bezbjednosne snage iz gradova, osloboditi političke zatvorenike i zasutaviti nasilje protiv civila. Posmatrači će posetiti još nekoliko sirijskih gradova, među kojima su Idlib, Hama i Dara. Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je su posmatrači doputovali u trenutku kada su nemiri postali izuzetno tragični, posebno u Homsu.

XS
SM
MD
LG