Linkovi

Obama poziva Kongres da bude efikasniji


Predsednik Obama u svom kabinetu u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama nazvao je američku misiju u Iraku „izvanrednim događajem“ koji pruža primer kako bi Amerikanci trebalo da zajednički rešavaju unutrašnje probleme.

Tokom redovnog subotnjeg obraćanja javnosti preko radija Obama je izrazio zahvalnost milionu i po Amerikanaca koji su služili u Iraku, od kojih je četiri i po hiljade izgubilo živote. U međuvremenu, poslednji američki vojnici prenose odgovornosti za bezbednost na iračke snage i pripremaju se za odlazak iz Iraka, pre isteka roka 31. decembra.

Predsednik je iskoristio svoj govor da izvrši pritisak na Kongresa da prevaziđe stranačke podele, rekavši da veterani zaslužuju da njihova zemlja ispunjava svoje obaveze, kako su to oni sami radili u Iraku. Kako je rekao: „sada je vreme da mi ispunimo svoje obaveze, naročito mi, koje ste poslali da služe u Vašingtonu. Ovo ne sme da bude zemlja u kojoj podele i nesuglasice stoje na putu našem napretku“.

Obamina administracija i republikanci u Kongresu žestoko se spore oko domaćih pitanja, kao što su državni budžet, mere za podsticanje privrede i visoka nezaposlenost.

Američki Senat trebalo bi kasnije danas da glasa o budžetu i u poslednjem trenutku spreči delimično zatvaranje mnogih službi američke vlade.

XS
SM
MD
LG