Linkovi

Fizičari možda pronašli Higsov boson


Fizičari možda pronašli Higsov boson

Istraživači u Švajcarskoj kažu da su možda na trenutak ugledali neuhvatljivu subatomsku česticu Higsov boson, za koju mnogi veruju da je jedan od osnovnih sastojaka svemira. Ali oni su se uzdržali od tvrdnje da su ga otkrili, rekavši samo da su eksperimenti u Velikom hadronskom sudaraču, nedaleko od Ženeve, dali „uzbudljive“ ali nedovoljno ubedljive dokaze da ta častica zaista postoji.

Teoriju o postojanju te, takozvane „božije čestice“ razvili su britanski fizičar Piter Higs i drugi pre više od 40 godina. Njeno postojanje objasnilo bi zašto sve u svemiru ima masu i težinu. Ona je značajan nedostajući deo takozvanog „Standardnog modela“ u modernoj fizici, odnosno „knjige propisa“ o interakciji subatomskih čestica i sila koje vladaju u svemiru.

Pronalazak Higsovog bosona je jedan od najvažnijih zadataka Velikog hadronskog sudarača - ogromnog akceleratora subatomskih čestica koji je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja – CERN – sagradila na granici između Švajcarske i Francuske, a čija izgranja je koštala 10 milijardi dolara. Naučnici u njemu sudaraju čestice ubrzane približno do brzine svetlosti, nadajući se da će izazvati pojavu misterioznog bosona.

Istraživači se sada nadaju da su blizu dokaza o njegovom postojanju. Ako bi se pokazalo da Higsov boson ne postoji, to bi do temelja uzdrmalo teorije na kojima počiva moderna fizika.

XS
SM
MD
LG