Linkovi

Borbe i štrajkovi u Siriji


Sirijci su danas birali 17 hiljada opštinskih odbornika u jeku sukoba vladinih vojnika sa dezerterima pristalicama opozicije
Sirijci su danas birali 17 hiljada opštinskih odbornika u jeku sukoba vladinih vojnika sa dezerterima pristalicama opozicije

Žestoki sukobi sirijskih snaga bezbednosti sa dezerterima nastavili su se danas u nekoliko delova zemlje, u jeku opštinskih izbora, generalnog štrajka i neprestanog nasilnog ugušivanja demonstracija protiv vlade.

Sirijska Osmatračnica za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da se najnoviji sukobi između vojnika i dezetera vode u severozapadnoj pokrajini Idlib i južnoj pokrajini Dara. Pomenuta organizacija je saopštila da je danas u žarištima sukoba, Homsu i Idlibu, poginulo sedmoro ljudi.

Istovremeno, na današnjim izborima birano je 17 hiljada opštinskih odbornika u svih 14 sirijskih pokrajina. Očevici kažu da je odziv bio slab. Opozicija smatra da ovi izbori ne predstavljaju legitimni ustupak vlade predsednika Bašara al-Asada, koja je ranije obećala niz političkih reformi da bi umirila demonstrante.

U međuvremenu, danas je održan drugi dan generalnog štrajka u nekoliko oblasti Sirije, koji su sazvali aktivisti tražeći okončanje Asadove vladavine.

Opozicioni Lokalni koordinacioni komitet poziva građane da postepeno pojačavaju proteste održavanjem sedećih štrajkova, zatvaranjem komunalnih službi i odbijanjem da rade u državnom sektoru.

U Homsu, jedan od vođa opozicione Slobodne sirijske vojske, potpukovnik Mohamed Hamdo, rekao je da su vlasti upozorile demonstrante da do danas uveče predaju oružje i odbegle vojnike ili se suoče sa bombardovanjem. Prema njegovoj izjavi koju navodi kablovska televizijska mreža CNN, upozorenje sa rokom od 72 sata dato je u subotu.

XS
SM
MD
LG