Linkovi

Obama i Maliki o budućnosti Iraka


Irački premijer Nuri al-Maliki i američki predsednik Barak Obama razgovarali su danas u Beloj kući, u Vašingtonu
Irački premijer Nuri al-Maliki i američki predsednik Barak Obama razgovarali su danas u Beloj kući, u Vašingtonu

Današnji razgovori u Beloj kući bili su usredsređeni na to kako će Sjedinjene Države i Irak sarađivati bez prisustva američkih snaga, koje su u poslednjoj fazi povlačenja. Dvojica lidera razgovarala su i o energetici, obrazovanju i američkim investicijama u Iraku.

Na konferenciji za medije, posle razgovora, Obama je odao priznanje ulozi američkih vojnika u Iraku.

Narednih dana poslednji američki vojnici izaći će iz Iraka, časno i visoko uzdignutih glava. Posle gotovo devet godina naš rat u Iraku završava se ovog meseca“, rekao je Obama

Obama je obećao da će irački narod imati trajnog partnera u Sjedinjenim Državama, koji će im pružati podršku u izgradnji ekonomskih, bezbednosnih i demokratskih temelja.

„Stoga danas, premijer i ja potvrđujemo našu zajedničku viziju dugoročnog partnerstva između naših zemalja, u skladu sa našim strateškim okvirnim sporazumom. Biće to slično bliskim odnosima koje imamo sa drugim suverenim državama. Jednostavno rečeno, izgrađujemo sveobuhvatno partnerstvo“, rekao je američki predsednik.

Obama je upozorio druge zemlje da se „ne mešaju u Irak“ posle američkog povlačenja, dodajući da, za uzvrat, Sjedinjene Države neće znatnije uticati na tu zemlju.

Govoreći na arapskom Nuri al-Maliki se zahvalio Sjedinjenim Državama na ispunjavanju njihovih obaveza i reko da su zajednički ciljevi ostvareni u oblasti izbora, miroljubivog transfera vlasti i stvaranja „spoljne politike koje se ne meša u tuđe stvari“.

„Danas smo potvrdili zajedničku viziju koja nam je bila polazna tačka“, rekao je Maliki.

Maliki je dodao da američko povlačenje, uprkos kritikama, ukazuje na postignuti uspeh.

Obama i Maliki trebalo bi kasnije danas da polože vence na arlingtonskom Nacionalnom groblju, na kome je sahranjeno gotovo 4 i po hiljade američkih vojnika poginulih u ratu u Iraku koji je počeo 2003. godine.

XS
SM
MD
LG