Linkovi

Više od 30 mrtvih u Siriji


Prizor sa jednih od mnogih demonstracija u Siriji

Aktivisti u sirijskom gradu Homsu, u centralnom delju zemlje, saopštili su da su Naoružani civili lojalni predsedniku Bašaru al-Asadu danas oteli i ubili 34 civila.

Sirijska Osmatračnica za ljudska prava kaže da okolnosti tih ubistava nisu poznate ali aktivisti i stanovnici u nekoliko područja izveštavaju da je od nedelje počeo talas otmica u naseljima poznatim po protivljenju predsedniku Asadu.

Šef te grupe bazirane u Britaniji, Rami Abdelrahman, izjavio je danas za Glas Amerike da su snage bezbednosti u Homsu takođe ubile petoro civila dok je jedna osoba ubijena u blizini žarišta otpora, u gradu Dara.

Pomenuta grupa za odbranu ljudskih prava takođe je saopštila da su vojni dezerteri u istom području ubili tri pripadnika vojske i jednog policajca, dok su snage bezbednosti uhapsile nekoliko studenatata, uključujući desetoro u blizini Damaska i osmoro u Džabli, na obali Sredozemnog mora.

Do najnovijeg nasilja došlo je pošto je Sirija juče saopštila da pod određenim uslovima prihvata zahtev Arapske lige da u Siriju pošalje posmatrače koji bi proveravali sprovođenje obećanja predsednika Asada da će zaustaviti smrtonosne mere protiv učesnika prodemokratskog ustanka.

Predstavnik sirijskog Ministarstva inostranih poslova, Džihad Makdisi, rekao je da Sirija traži da se sporazum o tome potpiše u Damasku i da se odmah po njegovom potpisivanju povuče suspenzija Sirije iz članstva Arapske lige i ukinu predložene sankcije.

22-očlana Arapska liga nije do sada reagovala na taj sirijski predlog.

XS
SM
MD
LG