Linkovi

Pad popularnosti Putinove stranke


Policija u Moskvi hapsi jednog od učesnika nacionalističkih demonstracija protiv rezultata na jučerašnjim parlamentarnim izborima
Policija u Moskvi hapsi jednog od učesnika nacionalističkih demonstracija protiv rezultata na jučerašnjim parlamentarnim izborima

Vladajuća partija ruskog premijera Vladimira Putina, pretrpela je iznenađujuće velike gubitke na parlamentarnim izborima, zadržavši znatno smanjenu većinu što pokazuje da birači napuštaju čoveka koji je više od decenije dominirao ruskom politikom.

Posle prebrojanih 96 odsto glasova sa jučerašnjih izbora, Jedinstvena Rusija je osvojila 238 od 450 mesta u Državnoj dumi, odnosno Donjem domu ruskog parlamenta, što je znatno manje od 315 mesta koliko je obezbedila na izborima 2007.

„Građani su napustili kurs kojim je išla vladajuća partija. Uprkos pokušajima podele javnog mnjenja, zemlja je odbila da podrži Jedinstvenu Rusiju i činjenica je da ona trpi poraze u praktično svim gradovima u zemlji. Ako zadržimo glasove do ujutru, videćete stvarne rezultate“, kazao je lider komunista Gendaij Zjuganov.

Komunisti, zajedno sa nacionalističkim Liberalnim demokratama i Pravednom Rusijom – socijaldemokratskom partijom – osvojili su mnogo glasova, što znači da će Jedinstvena Rusija morati da sarađuje sa najmanje jednom od opozicionih partija kojima je porasla moć.

„Demokratija je akcija. Partija je postigla dobar rezultat, ona u stvari predstavlja 50 odsto naših stanovnika, mada još ne znamo konačne cifre. Ali istovremeno, to je rezultat delovanja stvarne demokratije, bez obzira šta se priča“, kaže ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Ruski analitičari su proteklih nedelja predviđali nagli pad popularnosti vladajuće partije, uz glasače koji izražavaju nezadovoljstvo zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih u Rusiji i optužbi za državnu korupciju.

„Nema sumnje, možemo da obezbedimo stabilan razvoj zemlje i sa ovim rezultatom. Mnogo hvala svima koji su priželjkivali ovakav rezultat“, poručuje ruski premijer Vladimir Putin.

Nešto ranije, policija je na mitingu u Moskvi pritvorila više od stotinu aktivista. Desetine su uhapšene u Sankt Petersburgu. Vodeća nezavisna ruska posmatračka organizacija, Golos, javila je Glasu Amerike da je ruska policija širom zemlje sprečila njene posmatrače da stignu do posmatračkih mesta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" povodom ruskih parlamentarnih izbora. Ona je istakla da ruski birači zaslužuju potpunu istragu, kako bi videli da li su izbori bili pošteni i da li je bilo prevare tokom prebrojavanja glasova.

XS
SM
MD
LG