Linkovi

ESA odustala od spasavanja ruske svemirske sonde


Ruska svemirska sonda neposredno pre lansiranja iz kosmičkog centra Bajkonur, u Kazahstanu
Ruska svemirska sonda neposredno pre lansiranja iz kosmičkog centra Bajkonur, u Kazahstanu

Evropska svemirska agencija ESA saopštila je da odustaje od daljih pokušaja uspostavljanja kontakta sa ruskom svemirskom sondom upućenom ka Marsu, koja se našla zaglavljena u orbiti oko zemlje.

U saopštenju objavljenom u petak agencija kaže da je obustavila nastojanja na uspostavljanju kontakta sa letelicom lansiranom 9. novembra. Sonda je bila upućena ka Marsu sa zadatkom da se spusti na površinu marsovskog meseca Fobosa i da 2013. godine vrati na zemlju uzorke njegovog tla.

Međutim, sonda je stigla samo do orbite oko zemlje posle čega je izgubljen kontakt sa njom. Nastojanja ruskih i međunarodnih svemirskih stručnjaka da je „probude“ ostala su bezuspešna.

Inženjeri u svemirskom centru Evropske svemirske agencije, u Pertu, u Australiji, primili su jedan kratak signal sa sonde 23. novembra. Američka agencija NASA takođe je učestvovala u nastojanjima na obnovi kontakta.

Ruska svemirska agencija saopštila je da letelica verovatno neće moći da nastavi let ka Marsu, ali da bi kontakt sa njom pomogao inženjerima da shvate šta je dovelo do kvara, kao i da pokušaju da spreče njen pad na zemlju.

Ova misija bila je prvi pokušaj Rusije u proteklih 15 godina da pošalje letelicu do Marsa, posle serije bezuspešnih lansiranja osamdesetih i devedesetih godina.

XS
SM
MD
LG