Linkovi

Istorijska poseta Burmi


Srdačan susret između američke državne sekretarke Hilari Klinton i burmanske prodemokratske aktivistkinje Aung San Su Ći
Srdačan susret između američke državne sekretarke Hilari Klinton i burmanske prodemokratske aktivistkinje Aung San Su Ći

Američka državna sekretarka Hilari Klinton vodila je danas u Rangunu detaljne diskusije sa demokratskom liderkom Aung San Su Ći, tokom poslednjeg dana svoje istorijske posete Burmi.

Posle sastanka sa dobitnicom Nobelove nagrade za mir u njenoj kući, u kojoj je veći deo protekle dve decenije provela u kućnom pritvoru, njih dve su držeći se za ruke razgovarale sa novinarima na verandi. Aung San Su Ći izrazila je zadovoljstvo načinom na koji Sjedinjene Države nastoje da poboljšaju odnose sa Burmom dodajući da još mnogo toga ostaje da se uradi u Burmi.

„Pre odluke o narednim koracima moramo da ustanovimo koje su naše najveće potrebe, a dve najveće u ovoj zemlji su vladavina zakona i prelaz na civilnu vladavinu. Sva neprijatejstva u zemlji moraju se okončati što je pre moguće“, rekla je Aung San Su Ći

Hilari Klinton je odala pruznanje Aung San Su Ći na - kako je rekla - „čvrstoj i jasnoj“ vodećoj ulozi, rekavši da Sjedinjene Države žele da Burma zauzme pripadajuće mesto u svetu.

„Sjedinjene Države žele da budu partner Burmi. Želimo da sarađujemo sa vama na daljoj demokratizaciji“, rekla je američka državna sekretarka.

Ni jedna od dve žene nije pomenula stroge sankcije protiv burmanske vlade koje su još na snazi, ali je sekretarka Klinton tokom jučerašnje posete burmanskoj prestonici izjavila da će svaki korak koji Burma bude preduzela u smislu političkih reformi biti pažljivo razmotren. Ona je pozvala burmansku vladu da ubrza nastojanja na pomirenju oslobađanjem političkih zatvorenika i zaustavljanjem primene sile protiv etničkih manjina.

XS
SM
MD
LG