Linkovi

Izbori u Egiptu


Proveravanje identiteta glasača na jednom od glasačkih mesta u Kairu

Egipćani danas glasaju na prvim parlamentarnim izborima od februarskog ustanka kojim je okončana 30-ogodišnja vladavina bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Znatno pre otvaranja glasačkih mesta, dugi redovi su nagoveštavali veliki odziv. Mnogi kažu da glasaju prvi put. Izbore nadgleda nekoliko hiljada egipatskih sudija. Izbori za poslanike u Donjem domu parlamenta, započeli su u velikim gradovima Kairu i Aleksandriji, kao i u još sedam pokrajina.

Drugi krug će se održati 5. decembra. U ostalih 27 egipatskih pokrajina, glasanje će se obaviti sa vremenskim razmacima - do početka januara. Posle toga započeće izbori za Gornji dom koji će se završiti u martu. Parlament će imati zadatak da napiše novi Ustav.

Međutim, generali koji su sada na vlasti uspostavili su komplikovani izborni sistem koji bi, kako mnogi strahuju, mogao da dovede do izbora parlamenta kojem nedostaje kredibilitet. Generali su jasno predočili da novi parlament neće imati pravo da smenjuje vladu koju imenuje vladajući vojni savet.

XS
SM
MD
LG