Linkovi

Priča o Merilin Monro kroz muziku


Kompozitor Konrad Poup

Novi film „Moja nedelja sa Merilin“ je priča o jednoj nedelji u životu holivudske legende Merilin Monro, 1950-ih u Velikoj Britaniji tokom snimanja filma „Princ i plesačica“ sa Lorensom Olivijeom. S obzirom da je radnja filma smeštena u 50-e godine prošlog veka, zadatak kompozitora Konrada Poupa bio je da muzikom dočara tu eru, ali i da ispriča priču.

Davne 1956. mlada Merilin Monro bila je senzacija u Velikoj Britaniji, gde je snimala film sa ništa manje poznatom filmskom legendom, Lorensom Olivijeom. Seksi plavušu u filmu “Moja nedelja sa Merilin” tumači glumica Mišel Vilijams. Holivudski kompozitor Konrad Poup je dobio ponudu da napiše muziku za film.

Članovi filmske ekipe su na setu rekonstruisali prošlo vreme kroz priču o kratkoj romansi između Merilin Monro i mladog filmskog producenta. Komponujući na svom klaviru u Holivudu, Konrad Poup je pokušao da prenese osećaj 1950-ih. Kao insipiracija mu je poslužila pesma francuskog kompozitora Aleksandra Deplaa.

Merilin Monro je svakako legenda i to vam dopušta da koristite svu ovu pompeznu muziku. Ona je vrlo živahna osoba, barem sudeći po reakcijama koje izaziva kod muškaraca, tako da zbog toga možete da koristite veselu muziku”.

Muzička tema u filmu je inspirisana i zvukom big benda, mada se razlikuje u zavisnosti od scene.

“Od jednostavne kompozicije možete da pravite razne varijacije i to je ono što smo mi uradili”.

Poup je iskusan muzičar i dirigent koji je radio na desetinama filmova. Ovo mu je najveći projekat do sada kao kompozitoru, a kako kaže, ovaj bogat film bio je idealan za komponovanje.

“Mislim da je za svakog ko je muzičar u Holivudu, ovo projekat iz snova”.

Poup dodaje da je muzika doprinela priči filma “Moja nedelja sa Merilin” kao i da pomaže gledaocima da bolje razumeju kratak i tragičan život glumice Merilin Monro. Ona je 1962, u 36. godini umrla od prekomerne količine droge.

XS
SM
MD
LG