Linkovi

Lokalna farma pomaže hendikepirane


Osobe sa mentalnim razvojnim invaliditetom, iz doma u Merilendu, pripremaju sveže povrće sa farme Red Vigler
Osobe sa mentalnim razvojnim invaliditetom, iz doma u Merilendu, pripremaju sveže povrće sa farme Red Vigler

U Sjedinjenim Državama sve više raste interesovanja lokalnog stanovništva za proizvode sa lokalnih farmi. Ljudi kupuju deonice lokalnih farmi pa time i stiču pravao na određenu količinu žetve. Novinarka Glasa Amerike je našla jednu takvu farmu na domak Vašingtona koja ne samo da uzgaja voće i povrće već i zapošljava osobe sa razvojnim invaliditetom.

Oblačno oktobarsko jutro…Radnici na farmi Red Vigler u Montgomeri Kauntiju u državi Merilend beru paprike, rotkvice i ostali zeleniš. Takođe pripremaju njive za iduću sezonu. Vudi Vudrof je izvršni direktor farme.

„Gliste na farmi Red Vigler stvaraju plodno rastresito tle pa će i biljke verovatno biti uspešnije. Mi ovde pomažemo našoj zajednici da postane uspešnija.“

Vudrof koji je osnovao Red Vigler farmu 1996 od samog početka zapošljava osobe sa mentalnim razvojnim invaliditetom. Četiri stalno zaposlena radnika rade sa 15 uzgajivača među kojima je i Dejvid Ruk.

„Ujutru prvo namirim piliće, pa onda berem povrće.“

„Ovi momci rade ono do čega je ljudima stalo, a samopouzdanje koje stiču i plata su najvažniji.“

Svi uzgajivači su minimalno plaćeni ili nešto malo više, ali imaju dosta fizičkih aktivnosti i pored toga što mogu da jedu proizvode koje uberu, najmanje jednom nedeljno na kraju dana kući odnesu punu kesu ili kutiju povrća.

„Dobijem gomilu hrane… to odnesete kući, napravide svežu salatu, nešto skuvate… propržite“

Međutim tu privilegiju nemaju samo zaposleni. Proizvodi sa farmi se tokom sezone berbi, u okrugu Montgomeri, jednom nedeljno, dopremaju u 450 domova u kojima žive osobe sa razvojnim invaliditetom. Uz pomoć stalno zaposlenih oni pripremaju povrće sebi za večeru. Vudrof kaže da su sadnice na Red Vigler farmi zasađene još u vreme dok je radio u jednom od tih domova.

„Primetio sam da hrana koju jedu nije dovoljno kavalitetna. Iza doma je bilo veliko dvorište pa sam pomislio…..zašto mi ne bi smo tu nešto zasadili.

Nekada samo dvorišni vrt danas je prerastao u šest hektara poljoprivrednog dobra. Sedamdeset pet odsto proizvoda sa farme završava u kuhinjama stotinu klijenata, koji pomažu farmi kroz akcije i prikupljanjem njihovih proizvoda jednom nedeljno.

„Prošle godine smo uzgojili proizvode u vrednosti od 100 hiljada dolara.“

Sa budžetom od 500 hiljada dolara farma Red Vigler se i dalje oslanja na dodatna sredstva iz drugih izvora, uglavnom od privatnih i drugih donacija.

„I polako sa povećanjem našeg poslovanja povećavaju se i dobrotvorni prilozi.“

Sledeće godine, u velikoj meri zahvaljujući tim donacijama, farma će proširiti svoju sezonu sa 9 na 12 meseci, i na taj način omogućiti zaposlenima da rade cele godine.

XS
SM
MD
LG