Linkovi

Pokret "Okupiraj" i politički aktivizam


Pristalice pokreta "Okupiraj" u Nešvilu, u Tenesiju

Učesnici pokreta „Okupiraj“ u brojnim gradovima Sjedinjenih Država sada pohadjaju nastavu političkog aktivizma, gde se upoznaju sa brojnim temama - od toga kako se nositi sa policijom do taktike nedavnih ustanaka u severnoj Africi.

Demonstranti progresivnog pokreta „Okupiraj“, koji sada ulazi u drugi mesec još uvek održavaju povremene ulične skupove kako bi preneli svoje poruke. Oni isto tako pokušavaju da blokiraju raskrsnice. Sada takodje održavaju i neformalne časove, poput ovog o nenasilju. Demonstranti redovno održavaju sastanke kako bi medjusobno razmenili ideje kako najbolje da se nose sa policijom. Oni takodje podučavaju jedni druge kako da sviraju gitaru i slikaju. Pol Adler, doktorant iz istorije na jednom od univerziteta u Vašingtonu, drži govor o prošlim američkim društvenim pokretima:

Kraj 19. i početak 20. veka bili su period velikog previranja. U toku je bila industrijalizacija, pojava modernog potrošačkog kapitalizma, ali je bilo i velikog otpora, velikih društvenih pokreta.“

Sindikalni organizator koji se priključio ovom pokretu, Entoni Sluder, kaže da svi uče kako da izoštre argumente da bi uticaj bio veći.

„Razgovaramo i razvijamo ono što je neophodno kako bi smo promenili ono što treba da se promeni.“

Sluder bi voleo da vlada više pomaže u otvaranju novih radnih mesta. Uspostavljena je i narodna biblioteka kraj puta, u kojoj su knjige i novine besplatne, kao i letak pokreta „Okupiraj“. Jedan od onih koji se obrazuje je Džon Grejskvirel:

„Knjige i literatura bi trebalo da budu besplatni i dostupni svima koji je žele.“

Takodje su zakazani razgovori o poukama nedavnih ustanaka u severnoj Africi. Najmirniji pokret odigrao se ranije ove godine u Tunisu. Abdenaser Čama, taksista poreklom iz Tunisa, sada slavi nove izbore u svojoj domovini i ističe da je impresioniran američkim pokretom „Okupiraj“.

„Dobro je da su ovaj pokret započeli mladi kao u Tunisu. Medjutim, ovo bi trebalo da podrže svi. Američki narod ne bi trebalo da ih pusti na miru. Trebalo bi da podrži ovaj pokret.“

Pokret „Okupiraj“ ponosi se time što nema lidera i što se spontano javio medju kombinacijom prijatelja, aktivista i nezaposlenih u parkovima i na trgovima velikih gradova širom Sjedinjenih Država. Ciljevi protesta su različiti - od okončanja američkih vojnih misija u inostranstvu i podizanja poreza bogatima, preko veće podrške vladinim programima za socijalne programe i iskustva o suživotu u zajednicama na otvorenom, zasnovanim na donacijama. Demonstranti kažu da se nadaju da će pokret trajati bar do narednih predsedničkih i kongresnih izbora u SAD novembra 2012.

XS
SM
MD
LG