Linkovi

Hapšenja na globalnim protestima


Sukobi u Rimu tokom jučerašnjih protesta
Sukobi u Rimu tokom jučerašnjih protesta

Policija je u Njujorku juče uhapsila više od 70 demonstranata, od kojih desetine na Tajms skveru, u okviru jednomesečnih globalnih protesta protiv – kako učesnici kažu – korporativne pohlepe.

Policija u specijalnoj opremi i na konjima, pokušala je da potisne demonstrante sa trga. Jučerašnji protesti u Njujorku su bili deo pokreta koji se proširio po Sjedinjenim Državama i svetu – uključujući i Vašington - inspirisanog pokretom „Okupirajmo Vol strit“.

U Rimu, policija je upotrebila suzavac i vodene topove kada se manji deo od stotina demonstranata na ulicama, odvojio od mase i počeo da razbija izloge i pali automobile. U Londonu, policija se sukobila sa stotinama demonstranata koji su se okupili u blizini Katedrale svetog Pola.

Demonstracije su održane i u mnogim drugim zemljama, uključujući Australiju, Novi Zeland, Španiju, Nemačku i Francusku, gde se u Parizu održava skup predstavnika Grupe 20 finansijskih sila, na kojem se razmatra evropska ekonomska kriza.

Mnogi demonstranti protestuju zbog nejednakosti između bogatih i siromašnih, nazivajući sebe „99 odsto“, u odnosu na „1 odsto“ ljudi koji prema tvrdnjama demonstranata kontrolišu najveći deo svetskog bogatstva.

XS
SM
MD
LG