Linkovi

Grčka ulaže u solarnu energiju


Elektrana Kardia blizu grada Kozani u Grčkoj

U Grčkoj, koja je sve bliža bankrostvu, radi se na novom ambicioznom planu za podsticanje ekonomskog rasta. Projekat “Helios” predviđa ulaganje milijardi dolara u izgradnju najvećih polja solarnih panela u svijetu, širom zemlje. Proizvedena električna energija prodavala bi se zatim sjevernoj Evropi. Novinar Glasa Amerike posjetio je grad Kozani na sjeveru Grčke

U teškim ekonomskim vremenima, Grčka može barem da računa na jedan profitabilan resurs - sunce. Grci i Njemci - na oblačnijem i bogatijem sjeveru - to sve više smatraju tračkom svjetlosti na kraju ekonomskog tunela. Među predloženim lokacijama za projekat “Helios” su rudnici mrkog uglja blizu grada Kozani na sjeveru Grčke.

Planom, koji je dobio naziv po drevnom grčkom bogu sunca, predviđeno je da 20 hiljada hektara rudnika bude prekriveno solarnim panelima. Lazaros Malutas, gradonačelnik Kozanija, smatra da bi svi imali koristi od ambicioznog projekta.

“Ovo je energetska ruta, koja je uvijek bila centar za električnu energiju u Grčkoj. Naročito su dobrodošla ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i sama investicija zbog toga što ovaj grad trpi značajne posljedice mjera štednje”.

Njemački minister ekonomije Filip Resler je, tokom posjete Grčkoj početkom mjeseca, podržao projekat “Helios”, s obzirom na to da su Njemačkoj potrebni alternativni izvori energije zbog odluke da se zatvore nuklearne elektrane nakon krize u Fukušimi u Japanu. Cilj je da se do 2020. proizvode 2,2 gigavata električne energije, što je stostruko povećanje u odnosu na postojeće nivoe.

U Njemačku bi se moglo da se izveze do 15 hiljada megavata. Strana investicija, čija se vrijednost procjenjuje na 28 milijardi dolara, biće od suštinske važnosti. Aristomenis Singros je predsjedavajući vladine agencije “Ulaži u Grčku”, čiji zadatak je da privuče novac iz inostranstva.

“Potrebne su nam nove investicije, dodatni novac. Postoje dva načina da se eliminiše dug. Jedan je da se dug proda ili smanji, a drugi je da se poveća bruto društveni proizvod. Sa rastom bruto društvenog proizvoda, smanjuje se dug. Naravno, jedini način da se izađe iz krize su investicije, investicije, investicije.”

Kritičari međutim ukazuju na izvještaj Svjetske banke o uslovima poslovanja, prema kojem je Grčka na 109. mjestu, posle zemalja kao što su Etiopija, Papua Nova Gvineja i čak Jemen. Ubjeđivanje biznismena da ulože milijarde u grčko sunce moglo bi da bude veoma teško.

XS
SM
MD
LG