Linkovi

Uzimanje vitamina E štetno?


Vitamin E

Brojne medicinske studije u proteklih više godina nagoveštavale su da uzimanje vitamina E kao dodatak ishrani može da pomogne u sprečavanju raka prostate. Medjutim, najnovije istraživanje ustanovilo je da ne samo da su prethodne studije pogrešne već i da uzimanje vitamina E može da bude štetno.

Godinama su brojni lekari smatrali da se uzimanjem vitamina E može sprečiti dobijanje mnogih vrsta raka, uključujući rak prostate. Zato su svojim pacijentima muškarcima savetovali da uzimaju svakodnevno ododatne doze vitamina E. Neki lekari su takodje savetovali i uzimanje selena, najvažnijeg minerala za sprečavanje raka.

Zatim je doktor Erik Klajn sa Klivlendske klinike pokrenuo studiju kako bi ispitao da li vitamin E i selen mogu da umanje rizik od raka prostate za 25 odsto. U studiji u kojoj je učestvovalo 35 hiljada muškaraca, istraživači nisu znali ko je uzimao vitamin E, ko je uzimao selen, a ko je od njih dobio lažni lek. Pet Geriti je jadan od učesnika studije.

„Smatrao sam da to predstavlja šansu, zbog velikog broja učesnika, da se dodje do podataka koji potvrdjuju ili osporavaju ideju da selen ili vitamin E mogu da budu od koristi.“

Studija je počela 2001. Završena je ranije, 2008. Godine, zato što istraživači nisu uočili nikakve dobrobiti od uzimanja bilo kog dodatka. Ali podaci su pokazali nešto sasvim drugo.

„Uočili smo, u vreme kada je originalna studija već završena, da su muškarci koji su uzimali vitamin E imali nagoveštaje povećanog rizika od dobijanja raka prostate.“

Istraživači su zatim nastavili da prate muškarce nakon što su prestali da uzimaju vitamin E. Mnogi od njih praćeni su do prošle godine. Istraživači su tada shvatili stvarni uticaj vitamina E.

„Rezultati su pokazali da su muškarci koji su uzimali vitamin E bili u povećanom riziku od razvoja raka prostate za oko 17 odsto.“

Rezultati u vezi sa selenom i dalje se ispituju. Doktor Klajn kaže da efekti dijetetskih dodataka mogu da traju duže vreme nakon što osoba prestane da ih uzima. Zato istraživači traže od učesnika da posećuju svoje lekare redovno i da učestvuju u dugotrajnim studijama o uzimanju zamene vitamina E. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG