Linkovi

Kritike programa pomoći u Hong Kongu


Stanovnici siromašnih naselja u Hong Kongu

Dok su mnoge zemlje u svetu suočene sa ekonomskom recesijom, situacija u Hongkongu je na zavidnom nivou. Ta bivša britanska kolonija, nad kojom je Kina 1997. ponovo uspostavila suverenitet i dalje je jedan od vodećih međunarodnih financijskih centara. Hongkong raspolaže sa značajnom kapitalističkom ekonomijom usluga sa niskim porezima i slobodnom trgovinom. U drugom kvartalu ove godine bruto nacionalni proizvod je bio nešto ispod 10 odsto, a nezaposlenost ispod 3,5 odsto. U državnim kasama čak ima viška novca pa su tamošnje vlasti odlučile da idućeg meseca svim odraslim stanovnicima – ukupno 6 miliona 100 hiljada pošalju čekove u iznosu od 6 hiljada hongkoških dolara, odnosno 700 američkih dolara. Međutim kako saznaje dopisnik Glasa nisu svi potencijalni primaoci srećni zbog toga.

U gradu zbijenog prostora, sa najvećim procentom oblakodera na svetu, iznajmljivanje stanova je preskupo, a subvencionisanih stanova nema dovoljno. Mnogi siromašni građani žive u ilegalno sklepanim skloništima na vrhovima poslovnih zgrada i strepe da će biti iseljeni. U jednoj tako sklepanoj baraci, veličine ormana od 4,5 kvadrata sa psom i mačkom živi i bivša nastojnica Li Oi Lin, koja je ostala bez posla zbog povrede na radu.

„Mnogi iz ovih skloništa maštaju o preseljenju na neko bolje mesto, ali 6 hiljada hongkoških dolara nije dovoljno. Da bi iznajmili stan morate da date kaparu u iznosu od dve mesečne kirije, da date depozit i platite usluge agenta. Znači samo za preseljenje na bolje mesto vam treba suma od četiri kirije.Za ovaj smeštaj plaćamo 1500 dolara i nemamo više nikakvih izdataka. Ako bi 6 hiljada dolara koje dobijem dala na rentu ne bi mi ništa ostalo za hranu.“

Pomoć od 6 hiljada hongkoških dolara je ranije ove godine najavio gradonačelnik Hong Konga Donald Cang. On je to propratio nedavno oživljavanjem programa subvencionisanog vlasništva stanova za ljude sa srednjim i nižim primanjima.

„Nismo optimisti u vezi sa globalnim ekonomskim izgledima naredne godine. Verujemo da će inflacija i recesija doći jedna za drugom i zato ćemo primeniti kratkoročne mere za ublažavanje tereta za ljud sanižim primanjima.“

I dok program ima za cilj rešavanje manjka stambenog prostora i visokih renti kritičari kažu da je malo verovatno da će subvencije i milostinja povećati popularnost Cangove administracije koja je u padu. Jedan od skeptika je i pravnik Alan Liong, lider opozicione građanske stranke.

„Na njegovo razočarenje popularnost mu, davanjem materijalne pomoći nije porasla. Mislim da se to može objasniti nezadovoljstvom ljudi u Hong Kongu koji smatraju da ova administracija ne radi na dugoročnom dobru za Hong Kong. "

Neki kritičari predviđaju da bi davanje pomoći u novcu siromašnima još više podstaklo inflaciju u Hong Kongu koja je dostigla najviši nivo u proteklih 15 godina. U međuvremenu, rastući troškovi brinu stanare ilegalnih skloništa podignutih na vrhu ove stare, sumorne tekstilne fabrike. Oni kažu da dok svet zavidi Hongkongu na uspehu i gotovinskom suficitu, jedino što oni vide i osećaju je kiša koja probija kroz krov koji prokišnjava.

XS
SM
MD
LG