Linkovi

Stranci kupuju nekretnine u Majamiju


Jedan od stanova u Majamiju s pogledom na more
Jedan od stanova u Majamiju s pogledom na more

Brz razvoj Majamija svojevremeno mu je doneo nadimak „čarobnog grada“. Sada, posle nekoliko teških godina izazvanih finansijskom krizom, „čarolija“ se vraća na tržište nekretnina. Prodaja kuća u Majamiju se ove godine povećala za 50 odsto, dok sveukupna prodaja u Sjedinjenim Državama stagnira.

Dobrodošli u Majami snova. Poged na more...centar grada vam je na pragu... dokolica pored bazena...Kada je ekonomija stala pre nekoliko godina, zastala je i prodaja stanova. Ali sa padom cena, situacija se promenila.

„Ljudi su govorili da je Majami pun praznih zgrada. E, te prazne zgrade su sada popunjene.“

Oliver Ruiz, prodavac nekretnina u firmi „Forčun internešenal rielti“, kaže da se tržište u Majamiju naglo poboljšava i da to predvode kupci iz inostranstva.

„Koja zemlja vas interesuje? Ovde su zastupljene sve.“

U „Ajkon brikelu“, Rafael Gonzales kaže da se prodaja naglo povećala kada je prodaju preuzeo „Forčun“, pošto su kreditori zaplenili kompleks objekata i smanjili cene. Najviše su kupili stranci.

„Imamo mušterije iz celog sveta. Dolaze iz Brazila, Argentine, Venecuele, Italije, sa svih strana.“

Kolumbijac Haime Mehija je platio više od milion dolara za dve stambene jedinice u „Ajkonu“.

„Majami je izlaz za Južnu Ameriku. Ima određenu privlačnost koju za nas latinoamerikance ostali delovi zemlje nemaju.“

Slab dolar je bio dodatni stimulans za strance. Prodavci nekretnina u Majamiju procenjuju da su oko 90 odsto nekretnina u centru kupile mušterije iz inostranstva, od kojih su mnogi sve platili gotovinom. Ipak, nisu sve nekretnine u južnoj Floridi rasprodate, kaže Andrea Hjuson, koja predaje trgovanje nekretninama na Univerzitetu u Majamiju.

Neka područja su zaista razgrabljena, ali opet, ima delova koji su zabačeni, gde je ponuda daleko veća, tako da će proći godine pre nego što dođe do oporavka, ako ikada i dođe.“

„Ovo imanje u Pompano biču koje je zaplenila banka vredi 100 do 110 hiljada dolara, a vidite da treba dodatno uložiti u renoviranje.“

Agent za prodaju nekretnina Dejvid Dvek kaže da je Pompano bič, oko 45 munuta vožnje od Majamija, „nulta tačka“ u pogledu zaplene nekrentina na jugu Floride. Ipak, on smatra da je najgore prošlo.

„Investitori definitivno pokreću tržište, tako da kupci sa gotovinom dolaze i kupuju imanja kao što je ovo, renoviraju ih i potom vraćaju na tržište bilo da ih prodaju, ili rentiraju.“

Dvek kaže da zaplenjene kuće privlače interesovanje stranaca, ali da ipak ništa ne može da se poredi sa sjajem centra Majamija.

XS
SM
MD
LG