Linkovi

UN sutra o palestinskom zahtevu


Pope Benedict, left, and Cuba's President Raul Castro greet journalists after a meeting at the Revolution palace in Havana,Cuba, March 27, 2012. (AP)
Pope Benedict, left, and Cuba's President Raul Castro greet journalists after a meeting at the Revolution palace in Havana,Cuba, March 27, 2012. (AP)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra će zvanično razmotriti zahtev za prijem Palestine kao punopravne članice Svetske organizacije, što po opštem mišljenju neće biti odobreno.

Naval Salam je ambasador Libana, koji ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija

„Želim da vas obavestim da je Savet bezbednosti obavio konsultativni sastanak na kojem je odlučeno da u sredu u 9 i 30 ujutro započne sednicu na kojoj će zvanično biti razmotren predlog o učlanjivanju Palestine, da bi on bio prosleđen komisiji za prijem novih članova,“ rekao je Salam.

Mada su Sjedinjene Države zapretile da će da ulože veto na palestinski predlog, podeljeno 15-člano telo će verovatno proučiti zahtev za prijem, koji u petak podneo palestinski predsednik Mahmud Abas. Moglo bi da prođe i više od mesec dana pre nego što Savet bude izneo taj predlog na glasanje. Palestinski izaslanik u Ujedinjenim nacijama, Rijad Mansur je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu, na brizini kojom je pomenuti predlog prosleđen Savetu bezbednosti.

„Svi znamo da će doći do ogromnog pritiska od strane nekih članica Saveta bezbednosti. Ali, verujemo da imamo puno prijatelja u tom telu. Naši odnosi sa prijateljima su solidni, oni cene palestinsku stvar i zalažu s za pravdu za palestinski narod,“ rekao je Mansur.

Sjedinjene Države i Izrael intenzivno lobiraju članove Saveta bezbednosti da glasaju protiv, odnosno da se uzdrže od glasanja. Četiri zemlje koje nisu stalne članice Saveta - Bosna, Kolumbija, Gabon i Nigerija - tek treba da se izjasne o tome kako će da glasaju. U intervju objavljenom u nedelju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je pozvao Palestince da nastave mirovne pregovore.

„Ako biste me sada upitali da li sam spreman da čekam još jedan dan, koliko bi bilo dovoljno da predsednik palestinskih vlasti Abas doputuje i pojavi se kod ovog stola da bismo nastavili pregovore bez prisustva kamera, moj odgovor bi bio „da“ - izjavio je Netanjahu u razgovoru za američki informativni TV program „Čarli Rouz šou.“

Izraelci i Palestinci se i dalje ne slažu oko pitanja izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što je dovelo do prekida mirovnih pregovora, pošto je krajem prošle godine istekao izraelski moratorijum na dalju izgradnju.

XS
SM
MD
LG