Linkovi

Lokalni dizajner majica osvaja tržište


Mika Vajnblet sa jednom od svojih majica
Mika Vajnblet sa jednom od svojih majica

Mika Vajnblet je među deset preduzetnika iz generacije rođene od 1980. do 2000, na koje treba obratiti pažnju. Dvadesetosomogodišnji dizajner majica, osnovao je 2005. godine kompaniju „Crooked Monkey“, koja proizvodi zabavnu i nepretencioznu odeću - popularnu među mladima.

Preduzetnik Mika Vajnblet voli da zasmijava ljude, naročito svojim majicama. 2005. godine sakupio je dovoljno novca da otvori kompaniju “Crooked monkey”. Korporativno sjedište obezbijedili su njegovi roditelji - u podrumu doma gdje je odrastao u Potomaku u saveznoj državi Merilend. Vajnblet kombinuje duhovite izreke sa starinskim grafikama inspirisanim dizajnom majica iz prethodnih decenija.

"Ovo je jedna od mojih omiljenih majica sa natpisom ‘Sve je u dobroj srazmjeri’, što u suštini znači da na zabavi na koju dođete želite da bude dva puta više devojaka nego momaka.”

Ideje za dizajn su uglavnom njegove, ali su ponekad uključeni i drugi ljudi. Mika ističe da je smisao za humor naslijedio od oca Stjuarta, koji je rabin.

"Pojedine majice su malo neumjesne, ali na neki način i zabavne. Mika i ja imamo dogovor - on ne cenzuriše moje propovjedi, a ja ne cenzurišem njegove majice.”

Veliki broj majica dizajniran je za srednjoškolce i studente.

"One poručuju da sebe ne treba da shvatate previše ozbiljno, ali je kroj moderan, tako da i dalje izgledate dobro.”

Mika Vajnblet je smisao za humor nasledio od svog oca Stjuarta
Mika Vajnblet je smisao za humor nasledio od svog oca Stjuarta

Vajnblet i njegov prijatelj pokrenuli su kompaniju “Crooked monkey” u baru pored Univerziteta države Merilend, gdje je studirao političke nauke.

"Jedna od glavnih majica koju smo prodali te noći, imala je natpis ‘Nikada nemoj da napustiš koledž’. Bili smo na završnoj godini na Univerzitetu države Merilend. Nismo htjeli da ga napustimo i znali smo da se veliki broj naših prijatelja tako osjeća. Tako da se ta majica najbolje prodavala te noći, a to je slučaj i danas.”

Prodaja je bilo toliko uspješna da su odlučili da prošire kompaniju i povećaju broj modela. Vajnblet je kasnije isplatio svog partnera. Otkako je završio fakultet, njegov brat Noam koji studira na istom univerzitetu, informiše ga o najnovijim trendovima na kampusu.

"Samo dvije majice koje nosim nisu njegove. Ja sam pokretni bilbord.”

Volonteri iz srednje škole koji rade za Miku u Merilendu, takođe ga obavještavaju o najnovijim dešavanjima, kao i 10 zaposlenih u prodavnicama “Crooked Monkey-ja” u Los Anđelesu i Njujorku. Mika Vanjblet stalno mijenja katalog odnosno dodaje i izbacuje modele. Kaže da su sada popularne životinje u odeći.

”On izgleda moderno, sa naočarama, šeširom i šalom. Izgleda kao da je spreman za zimu. Dobro smo se zabavljali sa ovim majicama na kojima su životinje.”

Vajnblet sada reklamira novu liniju visoke mode pod nazivom “Bluprint”, odnosno nacrt.

“Majice imaju određene arhitektonske karakteristike, odnosno odaju isti utisak kao kad neko crta svoj prvi projekat.”

Crooked Monkey prodaje i dječje majice.

“Na ovoj je natpis ‘Ti si vanila za moju čokoladu’. Vanila i preliv od čokolade uvijek su dobra kombinacija. To je dobra i simpatična poruka.”

Majice ove kompanije prodaju se na internetu, kao i u više od 500 radnji u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.

„Prodajemo u Guamu, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Indiji. Imamo i distributivni centar u Kanadi i na Filipinima.”

Vajnblet ističe da zbog oštre konkurencije mora da bude još kreativniji. Nakon skromnih početaka, Crooked Monkey bi ove godine trebalo da donese zaradu od 750 hiljada dolara

XS
SM
MD
LG