Linkovi

Veći rizici za dobijanje raka


Rentgenski snimak raka dojke

Žene širom sveta su u sve većem riziku od razvoja raka dojke i raka grlića materice. Nova studija ustanovila je da je, iz još uvek nepoznatih razloga, broj slučajeva te dve vrste kancera u porastu u većini zemalja, dok je rast posebno ubrzan u zemljama u razvoju. I, mlade žene nisu imune na povećanje rizika za dobijanje raka.

Džesika Denton je imala 34 godine i bila je u drugom stanju kada je osetila grumen u svojoj dojci. Lekari su joj rekli da to nije ništa uznemirujuće.

„I rekli su mi da se, ako se poveća tokom trudnoće, ne brinem. I nisam bila zabrinuta sve do petog meseca trudnoće kada više nisam mogla da ignorišem.“

Ispostavilo se da je ona imala gen koji povećava rizik za dobijanje raka dojke. U drugom tromesečju njene trudnoće, Denton je bila podvrgnuta hemoterapiji. Specijalista za rak, doktorka Dženifer Liton kaže da se kod žena sa takvom mutacijom gena, rak razvije šest do osam godina ranije nego što se kod njihovih ženskih srodnika sa istom mutacijom razvijao u prošlosti.

„Da li je to samo zbog redovnijeg testiranja ili se ipak radi o genu koji izaziva tako nešto?“

Medjutim, mnogo alarmantnije zvuče podaci iz nove studije Univerziteta države Vašington koja je pokazala da se broj slučajeva raka dojke više nego udvostručio širom sveta u poslednjih 30 godina, a da povećanje nije objašnjeno povećanjem populacije. Više od jedan i po milion novih slučajeva zabeležen je u 2010. godini. Takodje, u porastu je i broj novih slučajeva raka grlića materice, ne toliko dramatično, ali tri četvrtine broja novih slučajeva prošle godine uključivalo je žene iz zemalja sa niskim prihodima.

Studija je pokazala ogromnu razliku u procentu preživljavanja. U bogatim zemljama, žene se redovno testiraju. One imaju pristup terapijama i vakcini koja pomaže u sprečavanju raka grlića materice. Medjutim, suprotna realnost važi za većinu žena u siromašnim zemljama. Doktor Alan Lopez sa Univerziteta države Kvinslend u Australiji je koautor studije i razgovarao je sa Glasom Amerike putem Skajpa.

„Ono što smo ustanovili u siromašnim zemljama je ograničen pristup testiranju i tretmanima, žene umiru sve mladje u tim zemljama.“

Studija je pokazala da se 75 odsto svih novih slučajeva raka grlića materice javlja u zemljama u razvoju sa niskim prihodima. Doktor Lopez kaže da je to delom i zbog poboljšanja zdravstvene nege. Manje žena umire na porodjaju i njihove ćerke preživljavaju i postaju odrasle. Kao rezultat toga ima sve više žena kod kojih može da se razvije rak. Medjutim, izveštaj ne nudi odgovor na najveće pitanje.

Slučajevi raka širom sveta, posebno ove dve vrste, su sve više problem mladjih žena koje su u reproduktivnom periodu, za koje bi trebalo da se pretpostavi da smrtni ishod može da se izbegne.“

Autori studije žele da istraživači i oni koji donose odluke uzmu u obzir te rezultate. Neke vlade već rade na tome da učine testiranje na rak i tretmane mnogo dostupnijim za siromašne žene. Administracija predsednika Obame saopštila je da je namenila 30 miliona dolara za programe za sprečavanje raka dojke i grlića materice u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG