Linkovi

Obama: Pregovori jedini put


Predsednik Barak Obama obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija
Predsednik Barak Obama obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednica Brazila, Dilma Rusef, danas je postala prva žena u istoriji Ujedinjenih nacija koja je otvorila godišnju debatu na 66. zasedanju Generalne skupštine Svetske organizacije u Njujorku. Ona je - pored ostalog - rekla da je uverena da će ovo biti "stoleće žena" i zapazila da su na njenom maternjem portugalskom jeziku imenice "hrabrost" i "poštenje" - ženskog roda. Generalni sekretar Ban Ki-mun je zatražio od okupljenih lidera da se založe za obnavljanje bliskoistočnog mirovnog procesa i podrže države arapskog sveta koje su u procesu tranzicije na demokratiju. On je takođe pozvao lidere 193 članice Svetske organizacije da odmah preduzmu mere u pogledu promene klime i sprečavanja izbijanja sukoba u svetu. Američki predsednik, Barak Obama - pored ostalog - naglasio je u svom govoru da put ka završetku izraelsko-palestinkog konflikta "nema prečice".

Predsednik Obama izjavio je da razume frustriranost medjunarodne zajednice zbog zastoja u mirovnom procesu, ali da i dalje veruje da spor mora da se reši putem pregovora samih Izraelaca i Palestinaca.

"Znam da su mnogi frustrirani zbog nedovoljnog napretka. I ja sam. Ali ne radi se o cilju koji želimo da postignemo – radi se o tome kako da ostvarimo taj cilj. Uveren sam da nema prečice da se okonča sukob koji je trajao decenijama. Mir je težak posao. On se neće ostvariti saopštenjima i rezolucijama UN – da je tako lako, do sada bi se već ostvario. Izraelci i Palestinci su ti koji, u krajnjoj liniji, moraju da žive jedni uz druge. Izraelci i Palestinci su ti koji moraju da postignu sporazum o pitanjima koja ih razdvajaju – a ne mi.”

Govoreći o globalnim temama, Obama je istakao da je ovo bila godina “tektonskih” demokratskih promena u arapskom svetu i drugde. Kako je rekao, preostalo je još mnogo posla ali se svet promenio na bolje.

"Ovo je bila izuzetna godina. Gadafijev režim je gotov. Gbagbo, Ben Ali i Mubarak više nisu na vlasti. Osama bin Laden je mrtav, a ideja da se promene mogu ostvariti samo nasiljem je pokopana sa njim. Nešto se dešava u našem svetu. Staro stanje stvari više ne važi. Ponižavajući pritisak korupcije i tiranije se uklanja. Tehnologija donosi moć običnom narodu. Mladi snažno osudjuju diktaturu i odbacuju laž da neke rase, religije i narodi ne žele demokratiju.”

Generalnoj skupštini danas se obraća više od 30 svetskih lidera, medju kojima je i francuski predsednik Nikola Sarkozi. On je ocenio da je, posle šezdeset godina neuspešnih pokušaja uspostavljanja mira izmedju Izraelaca i Palestinaca vreme da se promeni taktika. Sarkozi je predložio nastavak mirovnih pregovora za mesec dana, sporazum o granicama za šest meseci, i konačni sporazum za godinu dana. Medjutim, dodao je da nijedna strana ne sme da postavlja preduslove.

Sarkozi je takodje predložio da se status palestinske vlade u UN podigne sa posmatrača na status nečlanice, što je promena koja iziskuje samo glasanje prostom većinom u 193-članoj Generalnoj skupštini.

XS
SM
MD
LG