Linkovi

Susret osoba koje su preživele rak


Konferencija osoba koje su preživele rak, održana u Hjustonu

Oboleli od raka suočavaju se sa brojnim izazovima – ali ima i mnogo dobrih vesti. To je poruka iz Hjustona u Teksasu, gde je jedna od najboljih bolnica i istraživačkih centara za rak, „M.D. Anderson“, nedavno održala 23. godišnju konferenciju osoba, koje su preživele rak. Pacijentima i njihovim porodicama na konferenciji su predstavljene informacije o napretku u lečenju i prevenciji raka.

Specijalista za rak dojke dr Visente Valero govorio je na jednom od nekoliko predavanja na španskom jeziku, pružajući najnovije informacije o tome kako lečiti rak i kako sprečiti da se bolest ponovo javi.

Prisutni žele da saznaju šta mogu da učine za sebe - da li pravilno postupaju? Da li su podvrgnuti odgovarajućem lečenju“

Pored pukih medicinskih činjenica, dr Valero naglašava ono što pacijenti mogu da preduzmu kako bi poboljšali šanse da uopšte ne obole od raka.

“Izbegnite gojenje i često se bavite fizičkim vežbama. Time se poboljšavaju izgledi za žene koje su preživele rak dojke“.

Takav izbor životnog stila može da ima veoma pozitivan uticaj, čak i na pacijente poput Sindi Hetavej, čiji se rak proširio na druge organe.

Toni Morales
Toni Morales

„Čak i u četvrtoj fazi, još ima stvari koje mogu da preduzmem kako bi držala rak pod kontrolom, sprečila njegovo dalje širenje i osećala se što bolje mogu, što duže“.

Ova konferencija ne samo da pruža pacijentima šansu da nauče više o napretku u lečenju – već ih takođe povezuje. Endru Šor, koji piše o medicini, saznao je da boluje od leukemije 1996. godine. Tada je učestvovao u kliničkoj studiji, koju opisuje kao „primanje lekova sutrašnjice – danas“.

„Još pre deset godina sam, u okviru kliničke studije, primao lekove koji su sada odobreni“.

Šor kaže da je mogućnost razmene saveta o sličnim temama, jedna od koristi ovog skupa.

„Sretnete ljude koji su lečeni od iste vrste raka od koje vi bolujete i to je kao bratstvo ili sestrinstvo, jača duh“.

Toni Morales došao je kao predstavnik „Mreže za akciju protiv raka pankreasa“, organizacije posvećene borbi protiv jednog od najsmrtonosnijih vrsta raka.

„To je rak sa trenutnom stopom preživljanja od svega šest odsto. Verujem da je najveći razlog toga povezan sa podizanjem svesti, prevencijom i daljim istraživanjima“.

Sam Morales nije bolovao od raka, ali mu je žena umrla od raka pankreasa, a majka od druge vrste opake bolesti.

„Moja majka je umrla od raka dojke i volim da verujem da je činjenica što sam donirao njene organe doprinela da danas rak dojke preživi 90 odsto obolelih. Voleo bih da se isto desi sa rakom pankreasa“.

Istraživači su otkrili bolje načine lečenja za druge vrste raka, od kojih se mnogi sada rutinski eliminišu, kaže stručnjak za radiologiju, dr Džejms Koks.

„Milioni ljudi se danas izleče od raka i to je poruka koju moramo poslati. Da, rak je i dalje prisutan, ali se možete izlečiti“.

Dr Koks ističe da sada znamo daleko više o tome kakva vrsta ishrane je dobra i šta se još može preduzeti – poput prestanka pušenja, smanjenja konzumiranja alkohola i povećanja fizičke aktivnosti – da bi se smanjila verovatnoća da se uopšte i oboli od raka.

XS
SM
MD
LG