Linkovi

Globalne posledice krize u Evropi


Euro-zajednička valuta 17 evropskih država

Evropska unija upozorila je da je potrebna dokapitalizacija većeg broja banaka od devet koje nisu prošle takozvani stres test koji pokazuje da li bi preživjele novu recesiju. To je razlog za dodatnu zabrinutost u pogledu globalnih posljedica bankarske krize u Evropi. Pojedini analitičari upoređuju uticaj te krize sa krahom američke investicione banke Liman Braders 2008. godine.

Euro simbolizuje jedinstvo koje Evropa pokušava da sačuva po svaku cijenu. Riječ je o valuti koja povezuje 17 zemalja koje se sada bore da izađu iz finansijske krize. Džejms Volston predaje na Američkom univerzitetu u Rimu.

"Moraju da preduzmu nešto kako bi sačuvali euro i Evropu. Još nismo na ivici ponora, ali smo prilično blizu.”

Toliko blizu, da se američki sekretar za finansije Timoti Gajtner odlučio na neuobičajan korak i sastao sa ministrima finansija Evropske unije, nudeći savjete.

"Evropa, oslabljena posustalom ekonomijom i finansijskom krizom, nije u interesu Sjedinjenih Država.”

Sekretar za finansije Timoti Gajtner uoči susreta sa ministrima finansija EU
Sekretar za finansije Timoti Gajtner uoči susreta sa ministrima finansija EU

Američka investiciona banka Liman Braders je 2008. godine doživjela krah, što je potreslo cjelokupnu globalnu ekonomiju. Ekonomista Džejkob Kirkegard smatra da je Liman sličan velikim evropskim bankama.

"Ukoliko te banke zapadnu u tešku krizu, to će imati iste uznemirujuće posljedice po globalna finansijska tržišta.”

Postoji međutim velika razlika. Sjedinjene Države su 2008. reagovale na krizu hitnim donošenjem programa pomoći, vrijednog 700 milijardi dolara, za čije usvajanje je bio nadležan samo jedan Kongres.

“U Evropi to mora da uradi 17 parlamenata sa različitim rasporedima i datumima održavanja izbora”, ističe Kirkegard.

Za sada, Grčka i nekoliko država usvojili su mjere štednje, koje nisu popularne među ovom grupom gluvih, koji protestuju protiv daljih rezova. Pojedini eksperti predlažu da se Grčkoj dozvoli da ne otplati dugove i da napusti eurozonu, čime bi se ojačala cjelokupna grupacija.

"Grčka mora da pomogne sebi. Mora konačno da počne da primjenjuje mjere štednje i da ih se pridržava, zato što stalno zaostaje u pogledu fiskalnih ciljeva”, smatra Pol Tejlor iz Rojtersa.

To znači da ne može da sasluša čak ni najtiše demonstrante i da mora da ubrza smanjenje troškova i otpuštanja u državnim službama. Bez dodatnog prihoda, Grčka neće biti u mogućnosti da otpati dug već narednog mjeseca. To bi moglo zatim da se dogodi i drugim evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG