Linkovi

Rekordan broj siromašnih u SAD


Veći broj porodica mogao bi, zbog slabe ekonomije, da se nađe na ivici siromaštva
Veći broj porodica mogao bi, zbog slabe ekonomije, da se nađe na ivici siromaštva

Podaci iz najnovijeg popisa stanovništva pokazuju da se u 2010. još dva miliona i 600 hiljada Amerikanaca pridružilo redovima siromašnih. Sve u svemu, više od 46 miliona Amerikanaca živi na granici ili ispod granice siromaštva. To je najveći broj posle više od pola veka. Ukoliko američka ekonomija ne počne da se poboljšava, neki eksperti ukazuju da bi sve veći broj porodica mogao da se nađe na ivici beskućništva.

Uz sve veći broj Amerikanaca koji zarađuju manje i duže ostaju bez posla, pomaganje siromašnima je za Majkla Ferela posao bez kraja. Izvršni direktor Koalicije za beskućnike u Vašingtonu, čvrst pobornik onih koji imaju najmanje, nije iznenađen što jedan od šest Amerikanaca živi na granici ili ispod granice siromaštva.

„Ukoliko u vrlo bliskoj budućnosti ne dođe do preokreta u ekonomiji, situacija će najverovatnije postati još gora.“

To je naporna borba za organizaciju koja je nedavno otpustila devet službenika zbog budžetskih ograničenja. Ali ona nastavlja da pomaže stotinama onih koji se odjednom nađu na ulici. Tamara Golden je bila primorana da se bori za sebe i troje dece kada joj se brak posle šest godina raspao.

„Teško je. Ruši vam samopouzdanje. Razara vas kao ljudsko biće na svim područjima. Čak i u drugačijim kulturama, roditelj nikada ne želi da kaže detetu da nečega nema, da večeras nema hrane, ili nešto slično.“

Socijalna radnica Sofija Sajbert iz tranzicionog programa ove koalicije, kaže da je slučaj Tamare Golden vrlo tipičan.

„Kad je došla, bila je beskućnica. Nije znala kome da se obrati, pa je došla ovde.“

Koalicija je porodici Tamare Golden obezbedila privremeni smeštaj, medicinsku pomoć i podršku da nastavi školovanje. Ali Sajbert objašnjava da je još važnije to što organizacije poput njene ulivaju onima koji se nađu u ovakvoj situaciji nadu.

„Svako može da se nađe u situaciji da ga samo jedna plata razdvaja od toga da i sam postane beskućnik, tako da pomišljam da bi to moglo i meni da se dogodi i pitam se kako bih želela da se ponašaju prema meni kada bih došla u takvu situaciju.“

Za Tamaru Golden, to je svakodnevna borba. Ali situacija u kojoj je njena porodica se poboljšava i ona s nestrpljenjem čeka da se vrati u školu.

„Stanje se poboljšava jer sam u procesu odlaska odavde i useljenja u sopstveni stan, tako da je sve bolje.“

Uprkos pomanjkanju radnih mesta i pristupačnih stanova, koalicija kaže da u Vašingtonu danas ima dve hiljade beskućnika manje nego što ih je bilo pre deset godina. Ferel kaže da s nestrpljenem očekuje dan kada njegova organizacija više neće biti potrebna.

„Tačno je, vidimo određeno poboljšanje, ali vrlo nedovoljno.“

Na pitanje da li je optimista, on kaže:

„Moram da budem optimista, ne bih mogao da radim ovo što radim da nisam optimista.“

Eskperti kažu da je nezaposlenost glavni uzročnik siromaštva u Sjedinjenim Državama. Oko 14 miliona Amerikanaca je nezaposleno, ali ako se uračunaju i oni koji su odustali od traganja za poslom i oni koji pokušavaju da rade više sati, broj nezaposlenih i nedovoljno zaposlenih Amerikanaca je bliži cifri od 25 miliona.

XS
SM
MD
LG