Linkovi

Pojačane mere bezbednosti u SAD


Pojačane mere bezbednosti na američkim aerodromima

Funkcioneri američke bezbednosne službe ulažu pojačane napore u predupređenje mogućih terorističkih akcija uoči desete godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. Iako američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nije izdao specifična upozorenja, agencije za održavanje reda u zemlji su pojačale mere bezbednosti da bi sprečile napad Al-kaide ili srodnih organizacija ili pojedinaca koji deluju samostalno.

Američke službe za održavanje reda pojačavaju mere bezbednosti na mestima koja bi mogla da budu terorisrtičke mete. U gradu Njujorku, policijski patrolni čamac sa detektorom za nuklearno oružje, nadgleda rečni saobraćaj i policajci kontrolišu donji deo Bruklinškog mosta. Iako nema nekih konkretnih pretnji, policija shvata ove patrole veoma ozbiljno.

Mere bezbednosti su pojačane u trenutku kada nacija obeležava desetu godišnjicu terorističkih napada 11. septembra. Premda Sekretarijat za unutrašnju bezbednost kaže da nema konkretne dokaze zavere Al-kaide, pokojni vođa organizacije Osama bin Laden, navodno je hteo da pripadnici mreže u vreme godišnjice nalete manjim avionom na neki sportski događaj. Bred Garet je bivši agent za kontraterorizam Federalnog istražnog biroa.

„Imamo toliko mnogo malih aerodroma i možete da letite ispod nivoa radara, tako da je to sasvim moguće.“

Novi vođa Al-kaide, Ajman al-Zavahiri, takođe se pojavio na nizu video snimaka, tražeći napade na američke ciljeve i apelujući na muslimane da podrže njegovu borbu.

Novi vođa Al-kaide Ajman al-Zavahiri
Novi vođa Al-kaide Ajman al-Zavahiri

„Sada nije trenutak za opuštanje. U stvari, ovaj prozor koji bi Al-kaida htela da iskoristi, trebalo bi da iskoriste Sjedinjene Države i pokušaju da spreče i preduprede naredni napad.“

Frenk Silufo, direktor Instituta za politiku unutrašnje bezbednosti na Univerzitetu „Džordž Vašington“, kaže da bi filijale Al-kaide u Jemenu i Somaliji mogle da odigraju ulogu u napadu na američkom tlu.

„Uz Al-kaidu na Arabijskom poluostrvu, stacioniranu u Jemenu, i al-Šabab u Somaliji, imate priličan broj američkih stranih boraca koji su putovali u Jemen, koji su putovali u Somaliju, i to je očigledno razlog za brigu sa stanovišta bezbednosti.“

Eksperti za kontraterorizam kažu da se veruje da Al-kaida na Arabijskom poluostrvu stoji iza otkrivenih zavera za podmetanje bombi u američke avione. Otkako su te zavere otkrivene, bezbednost na aerodromima je pojačana. Džonatan Broder, urednik za vojnu i inostranu politiku u časopisu „Kongrešenal kvoterli“, kaže da obezbeđenje treba da se pojača i u vozovima.

„Unutrašnja bezbednost koja okružuje naše vozove i transportne službe nije ni blizu onoj koja je uvedena na našim vazdušnim linijama.“

Ovih dana na nacionalnim transportnim čvorištima su uvedene dodatne policijske patrole. Saobraćajni sistemi su počeli da sprovode pretres putničkog prtljaga i policija kaže da je u vozove raspoređen veći broj policajaca u civilu.

Analitičari kažu da dodatnu opasnost u Sjedinjenim Državama predstavljaju domaći teroristi koji su putem interneta postali još radikalniji. U protekoih deset godina otkriveno je najmanje 38 zavera domaćih terorista. Dva plana američkih državljana da postave bombe u gradu Njujorku, propala su u proteklih nekoliko godina i odgovorni su uhapšeni. Ali Broder kaže da je zemlja i dalje ranjiva.

Rekao bih da nam je odbrana deset godina posle 11. septembra mnogo bolja nego što je bila, ali nema garancije da bi usamljeni terorista mogao da prodre kroz nju, ili da bi mogao da prodre čak i terorista iz Al-kaide.“

Drugi analitičari kontraterorizma kažu da je najbolji način zaštite Sjedinjenih Država, povećanje broja nivoa obezbeđenja i širenje obaveštajnog nadzora, ne bi li se teroristi sprečili pre nego što krenu u napad.

XS
SM
MD
LG