Linkovi

Obama večeras o zapošljavanju


Predsednik Barak Obama govoriće na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa
Predsednik Barak Obama govoriće na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa

Američki kongres nastavlja sa radom nakon nakon avgustovskog raspusta. S obzirom da je stopa nezaposlenosti i dalje iznad devet odsto, Kongres će se verovatno fokusirati na nastojanja za otvaranje novih radnih mesta, mada se demokrate i republikanci ne slažu u pogledu mera koje bi u tom cilju trebalo preduzeti. Predsednik Barak Obama će se večeras govoriti na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa i objaviti svoj dugo očekivani predlog za otvaranje novih radnih mesta.

Zakonodavci su napustili Vašington nakon ogorčene debate republikanaca i demokrata oko podizanja granice zaduženosti zemlje koja je zaključena sporazumom u poslednji minut kako bi se sprečilo da Sjeidnjene Države ne dodju u situaciju da ne mogu da nastave sa otplatom svojih dugova. Predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, suprotstavio se demokratskom predsedniku Obami i republikanci su odbili da u sporazum uključe bilo kakvo povećanje poreza.

„Dao sam sve od sebe da bi postigao sporazum sa predsednikom Sjedinjenih Država. Sve od sebe... Iznesite predloge, recite nam gde stojite.“

Dugogodišnji politički analitičar Norman Ornstin kaže da je ovaj avgust bio nešto drugačiji za zakonodavce koji su se vratili u svoje izborne okruge.

„Članovi predstavničkog doma većinom nisu radili ono što obično čine tokom avgustovskog raspusta - a to je da organizuju niz susreta sa biračima kako bi se upoznali sa njihovim mišljenjima. Sada se boje da to čine jer su takvi sastanci prepuni gnevnih ljudi i upadica.“

Neki zakonodavci, koji su držali takve sastanke, bili su suočeni sa otvorenim gnevom...Da bi se rešila dužnička kriza, predsednik Obama i kongresni lideri osnovali su odbor koji čine šest republikanaca i šest demokrata u nastojanju da postignu sporazum o tome koje vladine programe treba smanjiti. Džonatan Alen iz medijske agencije „Politiko“ objašnjava:

„Imamo super-odbor koji će da predloži smanjenje deficita u od hiljadu i po milijardi dolara. Oni će biti fokusirani na to i čuli su od svojih birača koje programe žele da smanje, koje da sačuvaju i da li bi, porez trebalo da bude deo tih mera.“

Norman Ornstin ukazuje da američka javnost želi da Kongres ne bude fokusiran samo na dug već i na otvaranje novih radnih mesta. Medjutim, on dodaje da nikada nije video nefunkcionalniju vladu:

„Osnovna realnost je da, ako se Barak Obama založi za nešto, bez obzira šta je to, republikanci će biti jedinstveni u suprotstavljanju toj ideji. A svi znamo da se debata oko duga ne tiče samo duga, već je to deo mnogo šire debate o tome da li bi zaista trebalo da smanjimo obim vlade na nivo od pre Franklina Ruzvelta i Nju Dila.“

Uprkos oštrom protivljenju opozicije na koje je predsednik naišao od strane Predstavničkog doma, u kojem kontrolu imaju republikanci, Barak Obama je odlučio da održi svoj govor o novim radnim mestima na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa. On će, prema očekivanjima, apelovati na zakonodavce da ostave po strani političke razmirice, ali su svi savršeno svesni da je 2012. izborna godina.

XS
SM
MD
LG