Linkovi

Obama slavi 50. rođendan


Predsednik Barak Obama na svečanosti u Čikagu
Predsednik Barak Obama na svečanosti u Čikagu

Predsjednik Barak Obama danas puni 50. godina. Rođendansko slavlje počeo je sinoć u Čikagu, a nastavio danas na privatnoj svečanosti u Bijeloj kući, sa porodicom, prijateljima i saradnicima

Nakon duge političke bitke oko vladinog deficita, predsjednik Obama vratio se u svoj grad gdje je sa 2400 prijatelja počeo rođendansko slavlje.

Prije svega želim da kažem da mi je večerašnje druženje sa svima vama najbolji rani poklon za rođendan.”

Na zabavi, u jednoj balskoj dvorani u Čikagu, prikupljani su i prilozi za Obaminu reizbornu kampanju 2012. Najskuplja ulaznica koštala je gotovo 36 hiljada dolara. Donatori su, između ostalog, mogli da uživaju u muzici popularnih umjetnika, poput Dženifer Hadson. Mirnija proslava očekuje ga danas na prijemu u Ružičnjaku u Bijeloj kući. Očekuje se da će privatnoj svečanosti prisustvovati nekoliko stotina prijatelja i saradnika.

Prva zvanična rođendanska čestitka Obami je stigla od ruskog kolege Dmitrija Medvedeva, tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora… a vjerovatno jedna od najneobičnijih sa njujorškog Vol Strita, odakle su članovi manje organizacije “Amerikanci za pravdu”, koji redovno traže veću reformu američkog finansijskog sistema, uputili pozdrave predsjedniku. Predsjednik Obama sa humorom gleda na svoj jubilarni rođendan. Tokom nedavne bitke oko smanjenja državnih troškova, predsjednik se našalio da stareći, sve više obraća pažnju na socijalne programe za starije osobe.

“Uskoro ću napuniti 50. godina. Zato počinjem pomalo da razmišljam i o tome da li ispunjavam uslove za mediker. Da, uskoro ću da dobijem karticu organizacije AARP i popuste za liječenje.”

Učlanjenje u organizaciju za starije građane, AARP, nezaobilazni je čin za mnoge Amerikance koji pune 50. godina. U nedavnom intervjuu za Nacionalni javni radio, Obama je kazao da se osjeća dobro zbog svojih godina, ali i priznao da je osijedio tokom dvije i po godine u Bijeloj kućii. To potvrđuju i snimci izborne noći 2008. i inauguracije u januaru 2009. godine. Predsjednik je međutim dodao da mu je supruga Mišel kazala da i dalje misli da je sladak.

XS
SM
MD
LG