Linkovi

Nastavak krvoprolića u Siriji

  • Vesti Amerike

Amaterski snimak tenkova u Sirijskom gradu Hama, žarištu protesta protiv vlade predsednika Bašara al-Asada

U Siriji su u poslednja 24 sata poginula 24 civila, dok je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija noćas, na hitno sazvanoj sednici razmatrao sve brutalnije gušenje anti-vladinih protesta u toj zemlji. Aktivisti navode da su neki napadi otpočeli posle molitve, koja se održava svake večeri nakon posta tokom svetog meseca Ramazana.

Stanovnici Hame kažu da je kasno sinoć obnovljeno intenzivno tenkovsko granatiranje grada i da su vojnici iz automatskog oružja pucali na ljude posle molitve. Organizacije za zaštitu ljudskih prava takođe navode da je najmanje 80 osoba poginulo širom Sirije tokom napada u nedelju, uključujući 52-je ubijenih u Hami i okolnim selima.

Na današnjim, nastavljenim konsultacijama Savet bezbednosti će raspravljati o nacrtu rezolucije kojom se osuđuju napadi sirijske vlasti na civile.

Na noćašnjoj hitnoj sednici iza zatvorenih vrata razmotreno je pojačano nasilno gušenje protesta od strane vlade predsednika Bašara al Asada. Britanija, Francuska, Nemačka i Protugal su uz podršku Sjedinjenih Država ponovo ponudile tekst rezolucije od pre dva meseca, kojom bi se osudila brutalna represija sirijskog režima. Međutim, ambasadori 15-članog Saveta bezbdnosti nisu se složili oko toga da li da usvoje taj nacrt ili da pregovaraju o manje obavezujućoj rezoluciji.

Italija je danas opozvala svog ambasadora u Siriji zbog kako je rečeno, „užasne represije civila“.

Evropska unija je proširila sankcije protiv sirijske vlade, uvođenjem zabrane putovanja i zamrzavanjem sredstava dodatnoj petorici sirijskih zvaničnika. Među njima su sirijski ministar odbrane Ali Habib Mahmud, kao i šef obaveštajne službe i unutrašnje bezbednosti u Hami.

Šef britanskog Forin ofisa, Vilijam Hejg, rekao je da se novim sankcijama upućuje jasna poruka da će odgovorni za represiju biti privedeni pred pravdu.

Južnoafrička Republika se pridružila osudi nasilja, ističući zabrinutost zbog velikog broja ubijenih i potencijalnih humanitarnih posledica tekućeg nasilja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je osudila nasilje pozivajući članice Saveta bezbednosti, koje su se ranije usprotivile usvajanju rezolucije kojom se osuđuje Asadov režim, da je sada prihvate. Jedna od tih zemalja, Rusija, juče je izdala neobično oštro saopštenje u kojem je osudila „upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ i apelujući na uzdržanost vlasti. Posle napada u Hami i Turska je pooštrila svoju kritiku Asadove vlade. Tvrđi stavovi Moskve i Ankare su potencijalno značajni, jer Rusija ima važan glas u Savetu bezbednosti, dok je Turska ne samo regionalna sila već i značajan trgovinski partner Sirije.

Organizacije za ljudska prava navode da su sirijske snage ubile najmanje 1600 civila, dok vlada za nasilje okrivljuje teroriste i militante tvrdeći da su oni ubili na stotine pripadnika snaga bezbednosti.

XS
SM
MD
LG