Linkovi

I dalje bez sporazuma o dugu SAD


Predsednik SAD Barak Obama sinoć se obratio naciji objašnjavajući svoje viđe je dužničke krize u kojoj se našla federalna vlada
Predsednik SAD Barak Obama sinoć se obratio naciji objašnjavajući svoje viđe je dužničke krize u kojoj se našla federalna vlada

Američki zakonodavci treba danas da razmotre dva različita plana za podizanje granice zaduživanja Sjedinjenih Država, u jeku opasnosti da zemlja prvi put u istoriji dođe u situaciju da ne može da otplaćuje dugove, jer poslednji rok ističe za samo nedelju dana.

U sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji predsednik Obama je rekao da Kongres rizikuje da izazove, kako je rekao, „duboku ekonomsku krizu“, ukoliko ne bude postignut kompromis o dugu pre 2. avgusta.

Samo nekoliko sati pre Obaminog govora, Senat koji kontrolišu demokrate i Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci, obelodanili su različite planove za smanjenje javne potrošnje i podizanje granica zaduživanja.

Predsednik Obama je podržao plan lidera demokratske većine u Senatu, Harija Rida, koji predviđa smanjenje troškova u vrednosti 2.700 milijardi dolara, kao i povećanje granice zaduživanja za period do održavanja opštih izbora idućeg novembra.

U odvojenom televizijskom obraćanju naciji republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je odbacio senatski predlog, izjavljujući da je taj plan pun, kako se izrazio „lažnih proračuna“ i predstavlja „vašingtonsku političku igru“. Bejnerov kontrapredlog predviđa smanjenje potrošnje za hiljadu dvesta milijardi dolara, podizanje granice zaduživanja za hiljadu milijardi dolara ove godine i moguće ponovno podizanje te granice iduće godine, uslovljeno dodatnim smenjenjem potrošnje i sprovođenjem poreske reforme.

Predsednik Obama je rekao da je Bejnerov plan kratkoročno rešenje koje "ne rešava problem". On je kritikovao republikance da žele da reše dužničku krizu samo smanjenjem potrošnje izbegavajući povećanje poreza velikim korporacijama i bogatim građanima.

Ukoliko do 2. avgusta ne dođe do podizanja granice zaduživanja, amerčka federalna vlada bi mogla da prestane da otplaćuje dugove, što bi moglo da uzrokuje povećanja kamata za bankarske kredite, zaustavi isplatu penzija i onemogući ispunjavanje finansijskih obaveza prema privatnim firmama.

XS
SM
MD
LG