Linkovi

Novi rover spustiće se na Mars iduće godine


Umetnički prikaz novog marsovskog rovera Kjuriositi
Umetnički prikaz novog marsovskog rovera Kjuriositi

Američka svemirska agencija NASA objavila je dugo očekivanu vest o tome gde će se na Marsu 2012. godine spustiti najnovija pokretna laboratorija.

Funkcioneri NASE izneli su danas da će se marsovski rover nazvan Kjuriositi - u prevodu "radoznalost" - spustiti u 154 kilometara širok krater Gejl. To je bila jedna od četiri lokacije koje su ušle u uži izbor, posle razmatranja 50 različitih mesta na crvenoj planeti.

Rover Kjuriositi, čija izgradnja je koštala dve i po milijarde dolara, trebalo bi da bude lansiran kasnije ove godine, a njegova misija trajaće jednu marsovsku godinu, odnosno skoro dve zemaljske godine.

Naučnici koji rade na tom projektu kažu da je krater Gejl izabran zbog "izuzetno šarolikog sastava" koji omogućava istraživanje različitih mogućih uslova u kojima možda ima znakova života.

Naučnici kažu da će koristiti instrumente na roveru da bi ustanovili da li su u tom području ikada vladali uslovi za nastanak života.

Pokretna laboratorija Kjuriositi teška je jednu tonu i biće opremljena sa 10 specijalizovanih instrumenata, uključujući kamere za snimanje fotografija i video materijala visoke rezolucije.

Krater Gejl dobio je ime po australijskom astronomu Volteru Gejlu.

Vest o konačnom izboru mesta za spuštanje Kjuriositija objavljena je samo dva dana posle 35. godišnjice spuštanja sonde Viking 1 na Mars, 20. jula 1976. godine.

XS
SM
MD
LG