Linkovi

Jača pritisak na demonstrante u Homsu


Jača pritisak na demonstrante u Homsu
Jača pritisak na demonstrante u Homsu

Sirijske snage tenkovima i drugim oružjem nastoje da uguše demonstracije u centralnom delu zemlje. Aktivisti i stanovnici Homsa navode da su tenkovi blokarali pojedine gradske četvrti, dok vladine snage vrše racije i hapšenja. Čula se i pucnjava.

Sirijski aktivisti za zaštitu ljudskih prava kao i drugi svedoci kažu da su u Homsu provladine snage od početka nedelje ubile najmanje 20 ljudi, uključujući sedam osoba na jednoj sahrani.

Taj grad je postao centar protesta protiv predsednika Bašara al Asada. Proveravanje tačnosti podataka o nasilju u Siriji nije jednostavno, jer vlada zabranjuje stranim medijima slobodno kretanje i izveštavanje.

U međuvremenu, Francuska i Sjedinjene Države su osudile sirijsku vladu koja je upozorila ambasadore dve zemlje da bez dozvole ne putuju izvan prestonice Damaska. Dvojica diplomata su razgnevili sirijsku vladu kada su posetili Homs ranije ovog meseca
Juče je jedna predstavnica američkog Državnog sekretarijata saopštila da diplomatama mora da bude omogućeno da slobodno putuju po Siriji kako bi mogli da dokumentuju gušenje antivladinih protesta. Po njenim rečima, sirijska vlada odbija da dozvoli slobodno kretanje međunarodnim medijima, humanitarnim radnicima i osobama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Ona je dalje rekla da će Sjedinjene Države reagovati na odgovarajući način ukoliko sirijska vlada bude ometala diplomate u obavljanju svojih dužnosti.

Restrikcije koje su zavedene protiv američkog ambasadora Roberta Forda i francuskog ambasadora Erika Ševalijea objavio je u sredu sirijski ministar inostranih poslova Valid Moalem.

XS
SM
MD
LG