Linkovi

Mine usporavaju pobunjenike


Libijski pobunjenici u predahu bitke sa snagama lojalnim predsedniku Moameru Gadafiju
Libijski pobunjenici u predahu bitke sa snagama lojalnim predsedniku Moameru Gadafiju

Libijski pobunjenici kažu da minska polja ometaju njihovo napredovanje ka preuzimanju pune kontrole nad istočnom naftnom lukom Brega.

Više od 40 ljudi sa obe strane poginulo je od prošle nedelje, kada su pobunjenici započeli ofanzivu kraj Brege protiv snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Pobunjenici sada kontrolišu veći deo istočne Libije i delove na zapadu.

U međuvremenu, američki i libijski funkcioneri različito predstavljaju direktne razgovore koje su predstavnici dve strane vodili u subotu.

Vašington kaže da je jedini cilj tog "jedinog" susreta u Tunisu bilo prenošenje "jasne i čvrste" poruke da Gadafi mora da napusti vlast. Međutim, predstavnik libijske vlade opisao je te razgovore kao "prvi korak u dijalogu".

Do sastanka je došlo dan pošto su Sjedinjene Države i više od 30 drugih zemalja objavile zvanično priznavanje opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta kao legitimne prelazne vlade u Libiji.

U odvojenom razvoju događaja, Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da se medicinski radnici upinju da zbrinu veliki broj ranjenika u planinskom području na zapadu Libije, gde su pobunjenici uspeli da preotmu kontrolu nad nekoliko gradova. Crveni krst kaže da je libijsko ministarstvo zdravlja preseklo veze sa medicinskim ustanovama u području Nafuse.

XS
SM
MD
LG